A legjobb gyalugépeket a Gude, a Makita és a Scheppach gyártja

A gyalugépek az asztalos műhelyek fontos részét képezik. Mióta a kézi és stacionárius szerszámok olcsóbbá váltak, azóta ezek az eszközök otthoni barkácsoláshoz is elérhetőek lettek.  

Stacionárius elektromos gyalugép

Napjainkban tehát már nem kell asztaloshoz fordulni, ha gyalulni szeretnének, mert a legtöbb hasonló munkát otthon a garázsban vagy a műhelyben is elvégezhetik. 

A gyaluk és gyalugépek típusai

A gyalukat és gyalugépeket méret alapján három kategóriába lehet sorolni: 

  • Kézi gyalu – a gyaluval végig kell haladni az anyagon. A gyalugép mérete kicsi, egyszerűen elrakható és biztosnágos. Hátránya a kisebb teljesítmény a stacionárius gyalugépekkel szemben. 

Munka a kézi gyaluva

 • Stacionáriu gyalugép – nagy, különálló gyalugépek. A kézi modellekkel ellentétben stabilak és a megmunkálandó fát végig kell tolni a munkafelületen, ahol a forgófej és a gyalukések is találhatóak. Legnagyobb előnyük a nagy teljesítményű villanymotor, amely a nagy méretű munkaasztallal együtt a nagyobb méretű fa lapok megmunkálását is lehetővé teszi. A nagyobb teljesítményű modellekhez olykor 400 Voltos háromfázisú váltakozó áramra van szükség, ami nincs minden garázsban vagy műhelyben! 
 • Asztali gyalugép – ugyanúgy működik, mint a stacionárius modellek, de lényegében kompromisszumot képez a teljesítmény és a kompakt kialakítás között. Általában 40 kg körüli súlya van, tehát egyszerűen fel tehet rakni az asztalra, majd a munka befejezése után el is rakható. Így sosem fog felesleges helyet foglalni! Könnyebb dolgozni vele, mint a kézi gyalugépekkel és általában az egyfázisú, 230 Voltos áram is megfelelő hozzá. 

A gyalugép tulajdonságai és funkciói

  • Vastagolás – a kombinált gyalugépek a vastagolás funkciójával is rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy a fa lap egész felületét egyenletes vastagságúra tudják gyalulni. 
  • Rögzített munkalap – a munkalap, amelyen a lap mozog általában alumíniumból vagy acélból készül. A pontos munka miatt fontos, hogy stabil, egyenletes és mozdulatlan legyen. Csak így tudnak egyenletesen dolgozni a fa egész felületén. 
  • Vágásirány-vezető – nagy segítség lehet a vágásirány-vezető is. Különböző dőlészsöget állíthatnak be rajta (általában 45°). Ezzel tökéletes éleket tudnak vágni. 

Professzionális gyalugép fára

 • Védők és elszívó – nagyon fontos kiegészítő az állítható védő, amely csak azt a részt hagyja fedetlenül, ami a fa megmunkálásához szükséges. Ezen kívül az is jó, ha a gyalugéphez elszívó berendezést is lehet csatlakoztatni, hiszen gyalulás közben sok forgács és por keletkezik. Egyes gyalugépek egy olyan biztonsági zárral is el vannak látva, amely a védő nélkül megakadályozza a bekapcsolást. 
 • A gyalugép teljesítménye – a gyalugépek egy húzással általában 2 - 3 mm fát képesek eltávolítani. A gyalugép ideális teljesítménye főleg attól függ, hogy milyen széles fa lappal szeretnének dolgozni, ill. milyen gyorsan szeretnék a munkát elvégezni. A kis méretű, asztali gyalugépek általában a 20 cm-es lapokkal képesek megbirkózni. Telejsítményük 1600W körül van. A stacionárius gyalugépek azonban szélesebb lapokhoz is megfelelőek, de erősebb motorra van szükségük. Teljesítményük ezért kb. 2000W. 
 • Akár 2500W teljesítményű gépekkel is találkozhatunk, de azoknál már a szükséges feszültséget is figyelembe kell venni - valamelyiknek háromfázisú 400V-os váltóáramra van szüksége. 

A gyalugép kései

A gyalugépek legfontosabb tartozéka az éles és megfelelően beállított gyalukés. A nem megfelelő kés típus, rossz rögzítés vagy beállítás mind problémát okozhatnak, ráadásul akár balesethez is vezethetnek! A gyalukés keménysége 59 - 64 HRC. A keménységet egy gyémánt kúp segítségével, 1500 N nyomásnál határozzák meg. A kések speciális acélból készülnek, melynek magas a volfrám tartalma (a kések mellett ezér a W betű szerepel). 

A kések típusai:

 • HSS 18 % W tartalom – 1,3355 – T1 kemény fához
 • HSS 6 % W tartalom – 1,2379 – M2 kemény és puha fához
 • HLS 13 % Cr tartalom – 1,2379 – D2 puha fához
 • DS – 1,2067 – TOOL STEEL puha fához

A gyalugép általában kettő vagy négy késsel rendelkezik, ezért a megfelelő beállítás egy viszonylag időigényes feladat. Ezért fejlesztettek ki azokat a speciális, mágneses segédeszközöket, amelyek nagyban megkönnyíthetik a beállítás folyamatát. A jobb minőségű gyalugépek esetében az alapvető tartozékok közé tartoznak. 

Biztonság mindenek felett

Egy jó gyalugép nem csak gyors és kényelmes munkát tesz lehetővé, de a biztonságra is ügyel! A biztonság alapja a stabilitás. A stacionárius gyalugépek robosztusak és stabilan állnak. Az asztali gyalugépek gumi lábakkal rendelkeznek, hogy ne csússzanak el és tompítsák a vibrációt. Egy másik fontos biztonsági elem a már előbb említett védő. 

Otthoni kézi gyalu

A legutolsó biztonsági elem a biztonsági kapcsoló, amely megakadályozza, hogy ha megszakad az energiaellátás, akkor utána magától elinduljon a berendezés. A legtöbb gyalugép motorja hővédővel is el van látva, amely megakadályozza a túlterhelést. A motor túlterhelése ugyanis különböző veszélyeket hoz magával, mint a meghibásodás, kiégés vagy akár tűz kialakulása. 

Melyik gyalugépet válasszuk?

A megvásárolható gyalugépek ára nagyon különböző. A drágábbak általában jobb teljesítményű villanymotorral rendelkeznek. Választáskor nem csak a feldolgozható fa lap szélességét, de a fa típusát is figyelembe kell venni! Keményebb fa megmunkálásához ugyanis keményebb késekre és nagyobb teljesítményű motorra lesz szükség!

Ugyanez érvényes a szélesebb fa lapok és a munka sebességére is. Minél szélesebb fa lapot szeretnének megmunkálni és minél gyorsabban szeretnének dolgozni, annál több anyaggal kell a késeknek megbirkózniuk - annál nagyobb teljesítményre van szükség. Mindennapi használatra a Metabo és a Makita termékeit ajánljuk. Amennyiben csak időnként szeretnék használni a gyelugépet kisebb deszkákhoz, akkor egy olcsóbb modellt is vásárolhatnak kb. 108 ezer forintért. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy gyalulás során rengeteg forgács keletkezik, ezért mindig érdemes egy speciális elszívó berendezést használni. Valamelyik gyalugép ez nélkül hamar eltömődik. Ha még nincs egy ilyen berendezésük, akkor mindenképp azt ajánljuk, hogy szerezzenek be egyet!

TOP 5 legkedveltebb gyalugép

Rengeteg kézi, asztali, stacionárius és kombinált gyalugéppel találkozhatnak. Mi éppen a kombinált gylugépekkel fogunk foglalkozni. Segítünk kiválasztani a megfelelő modellt és bemutatjuk az 5 legkedveltebb gyalugépet a piacon. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 12.07.2021
A cikk értékelése:
(91.4%)

További cikkek a kategóriában:

Mivel szigeteljük a házat? Tudjunk meg minél többet a különféle anyagokról! Mivel szigeteljük a házat? Tudjunk meg minél többet a különféle anyagokról!

Szigetelni szeretnék otthonukat? Akkor érdemes megtudni, hogy milyen lehetőségeik vannak! Nézzenek utána, hogy mi közül lehet válogatni! 

Milyen asztalt válasszunk a műhelybe? Letörölhető gyalupad vagy összecsukható asztal legyen?Milyen asztalt válasszunk a műhelybe? Letörölhető gyalupad vagy összecsukható asztal legyen?

A műhelyben elhelyezett asztalnak különféle követelményeknek is meg kell felelnie. Ez igaz hobbi barkácsolás, alkalmi szerelés vagy professzionális munka végzése során is. Cikkünkből...

A legjobb akkumulátoros sövényvágók élő kerítésre. Tekintsék meg a véleményeket és a teszt eredményeit!A legjobb akkumulátoros sövényvágók élő kerítésre. Tekintsék meg a véleményeket és a teszt eredményeit!

A sövényvágó kés elengedhetetlen, amennyiben élő kerítésük van a ház vagy a kert körül. Valaki az elektromosat, benzineset vagy az akkumulátorosat részesíti előnyben. Melyek a legjobbak?...