A legjobb generátor akár nyaralóba is a Honda, a Heron vagy a Gude

Amennyiben elektromos áramra lenne szükségük olyan helyen, ahol nem lehet csatlakozni a villamos hálózatra, akkor több lehetőség közül is választhatnak. Az egyik, hogy élvezik a csendes természetet minden elektromos berendezés használata nélkül. 

Generátor a nyaralóba

A másik, hogy egy 12 V-os autóakkumulátort használnak inverterrel, amely a 12 V-os áramot 230 V-ossá alakítja - ebben az esetben problémás lehet az állandó töltés és hordozás. Az akkumulátor kapacitása és teljesítménye sem lenyűgöző. Az egyetlen módja annak, hogy teljesen pótoljuk a villamos hálózat hiányát az a generátor használata. 

A generátor kiválasztása nem olyan egyszerű, mint azt első ránézésre gondolnánk. Mai cikkünkben bemutatjuk a legjobb generátorokat, ill. azt is megtudhatják, hogyan választhatják ki az Önök számára legmegfelelőbbet. 

Generátor a nyaralóba, kempingezéshez vagy építkezéshez?

A generátort első sorban a használat célja alapján kell kiválasztani. A nyaralóban, kertben és kempingben a relaxáció mellett alapvető elektromos berendezéseket és hobbi eszközöket is szeretnének használni. Az első kritérium tehát az alacsony zajkibocsátás és a környezetbarát működés. Amennyiben építkeznek vagy terepen dolgoznak, akkor a zaj nem fog problémát okozni, de nagy teljesítményre és megbízhatóságra lesz szükségük minden időjárási körülmény között. 

A motor típusa

 • Négyütemű benzinmotor – leggyakrabban benzines generátorral lehet találkozni. Nagyon jó ár/érték arányt kínálnak, könnyen hozzáférhető az üzemanyag hozzájuk és alacsony a zajkibocsátásuk a kétütemű dízelmotorhoz viszonyítva. Stabilan működnek és viszonylag könnyen áthelyezhetőek. 
 • Kétütemű benzinmotor – Kisebb generátort is vásárlolhatnak kétütemű benzinmotorral - ezt a lombvágókból, motorfűrészekből és kerti szivattyúkból ismerhetik. A kétütemű benzinmotor konstrukciója egyszerűbb, könnyebb és olcsóbb legyártani. A fogyasztása azonban több és magasabb fordulatszámon dolgozik - tehát hangosabb és rövidebb az élettartama. Olaj és benzin keverékével működik, hogy az olajozás is be legyen biztosítva. Ha nem a megfelelő arányú keveréket használjuk, az hatással van a zajkibocsátásra és a generátor élettartamára is. Mivel a motor az olajat is eléget, ezért nem természetbarát (még rosszabb, mint a dízelmotor). 
 • Dízel – A dízel generátorok hangosabbak és nem annyira természetbarátok, de nagyobb teljesítményre képesek és hosszútávon nézve is megbízhatóak. A dízelmotor nehéz körülmények közé lett teremtve. Megfelelő építkezésre vagy pót energiaforrásként kereskedelmi és ipari területekre. 
 • LPG – a cseppfolós gáz vagy más néven autógáz olcsó, megbízható és természetbarát üzemanyagként ismert (sokkal alacsonyabb a károsanyag kibocsátása, mint a benzinnek). Miért ne használnánk akkor a generátor esetében is? Lényegében egy klasszikus belső égésű motor kell hozzá, ami azonban LPG használatához lett kialakítva. A használatából adódó költségek mindössze az 50 - 60%-át teszik ki a benzines generátorénak. Az LPG-re működő generátor használata biztonságos, de a propán-bután palackok áthelyezésekor óvatosnak kell lenni, hiszen mégiscsak gázról van szó! 

Benzines generátor

A motor indítása

A magasabb árkategóriájú genrátorok beépített hidegindítóval és akkumulátorral rendelkeznek, tehát az indítás egy gombnyomással megoldható. Azok a modellek, amelyek nem rendelkeznek hidegindítóval (starter), azokat kézzel kell bekapcsolni egy berántózsinór segítségével. Ehhez viszonylag nagy erőkifejtésre van szükség, tehét nőknek vagy idősebb, legyengült személyek számára problémát jelenthet. 

Háromfázisú 400 V-os konnektor

Nem minden generátor rendelkezik háromfázisú konnektorral. Általában azoknak a berendezéseknek van rá szüksége, amelyek több energiát vesznek fel - például kompresszorok, nagy fűrészek, stb. Amennyiben egy ilyen eszközt szeretnének használni, akkor győződjenek meg róla, hogy a gerenátor háromfázisú bemenettel is rendelkezik-e. 

Legyenek nagyon figyelmesek, mert nem minden generátornál lehet egyszerre 230 V-os és 400 V-os eszközöket is használni. A háromfázisú konnektorra szintén nem lehet elosztót csatlakoztatni, amely a feszültséget több, 230 V-os konnektorba osztja le. Ez azért van, mert a generátor egyes fázisait egyenletesen kell terhelni. 

Biztonságos csatlakozás

Nem minden generátorra lehet pl. számítógépet, TV-t vagy zenelejátszót csatlakoztatni. Ez azért van, mert a nagyobb fogyasztású készülékek be- és kikapcsolásakor a feszültség ingadozhat. Alacsony feszültség esetében a berendezések nem működnek stabilan, kikapcsolnak vagy újraindulnak. Túlfeszültség esetén az áramkör meghibásodásának veszélye is fennáll! 

Csatlakozás a generátorra

A feszültségingadozás nem számít az olyan egyszerű berendezéseknek, mint a kézi szerszámok, fűrészek, kompresszorok, mixerek, hűtőszekrények, égők vagy hősugárzók. Ha azonban érzékenyebb elektromos berendezést szeretnének csatlakoztatni a generátorra, akkor olyat vásároljanak, ami kimeneti feszültség szabályzóval, vagyis AVR-rel (automatic voltage regulation) is el van látva. AVR-ből is több fajta létezik. Van analóg vagy digitális, ami sokkal gyorsabban reagál és nagyobb állandóságot biztosít. A legtisztább és legstabilabb feszültséget azonban inventorral lehet bebiztosítani. A generátor ilyen esetben egyenáramot állít elő, amelyet az inventor szinuszos váltakozóárammá alakít. Ez rendkívül megbízható és a legérzékenyebb elektromos berendezések esetében is használható. 

A szükséges teljesítmény becslése

Számolják össze az összes elektromos berendezés teljesítményét, amelyet egyszerre a generátorra szeretnének csatlakoztatni. Arra is gondoljanak, hogy nem mindet fogják egy időben használni - egy lakásban pl. nem kapcsolják be egyszerre a tűzhelyet, a mosógépet, a mikrót és a gyorsforraló kannát, hiszen a hálózat nem bírná ki az ilyen mértékű terhelést. Felesleges tehát egy túlságosan nagy teljesítményű generátort vásárolni, hiszen az nem csak drágább, de többet is fogyaszt! 

Nem éri meg alábecsülni sem a generátort! Ha teljes mértékben kihasználják a generátor kapacitását, akkor nem biztos, hogy a szabályozó és a feszültség stabilizátor megfelelően fognak működni, ráadásul maga a generátor is meghibásodhat. 

Például a lakásokban a biztosíték 25 A értékkel van ellátva, tehát teoretikusan ennyi a maximum energiafelvétel. Az elektromos berendezések egy lakásban tehát ennyi energiát vehetnek fel: 230 V × 25 A = 5750 VA

Ez az érték mindent, még az izzókat is magába foglalj. A konnektorok általában 16 A-es biztosítékkal rendelkeznek, tehét egy konnektorból ekkora teljesítményt lehet felvenni: 230 V × 16 A = 3680 VA

16 A-es áramerősséghez van kifejlesztve a legtöbb 230 V-os otthon használható konnektor és a legtöbb 230 V-os elektromos berendezés is. 

Megjegyzés: a váltóáram teljesítményének meghatározásakor fontos megkülönböztetni a látszólagos, hatásos és meddő teljesítmény is. Ezen fogalmak meghatározása nem fért bele ebbe a cikkbe. Az egyszerűség kedvéért mindig a látszólagos teljesítményt tüntetjük fel voltampérben (VA), ami a maximális teljesítmény, amit a hálózatnak be kell biztosítania a berendezés számára a megfelelő működéshez. A generátor gyártó cégek is hasonló teljesítményt tüntetnek fel. 

Az indukciós berendezések fogyasztása és az átszámítás együtthatója

A generátor teljesítményének meghatározását megnehezítik a nagy kapacitású, indukciós berendezések. Ilyenek főleg a villanymotorok, a kompresszorok, a hegesztők vagy azok a berendezések, melyek egy nagy telejsítményű transzformátorral rendelkeznek. Ezek a berendezések ugyanis hatalmas indítóarammal dolgoznak, ami bizonyos esetekben a megszokott nyolcszorosát is elérheti. 

A gyártók persze ezzel is számolnak, ezért azt tanácsolják, hogy a teljesítményt egy együttható segítségével határozzák meg. Persze a generátor megbirkózik a kisebb kilengésekkel, de ha a villanymotor számára nem nyújt elegendő indítóáramot, akkor a berendezés egyszerűen nem fog működni. 

Generátor fúróhoz

 • Rezisztív fogyasztók – míg nincsenek bemelegedve, addig nagyobb áramerősségre van szükségük. Ezért az égők, sütők és hősugárzók esetében legalább 1,5-szörös tartalékkal kell számolni. 
 • Kis villanymotorok – ide soroljuk a kézi eszközöket, mint a fúrógépek, csiszológépek vagy láncfűrészek. Kommutátoros motor van bennük, ami nem képes extrém indítóáramot generálni, de az indukció miatt 2 - 2,5-szörös áramerősséggel kell számolni. 
 • Nagyobb indítóáramot igénylő fogyasztók – Ide tartoznak pl. a szivattyúk, a kompresszorok, a hegesztőgépek, de a hűtőszekrények is. Ezek ún. indukciós motrot tartalmaznak, amelyek nagy indítóáramot igényelnek (extrém esetekben akár az átlagosan felhasznált áram nyolcszorosára is szükség lehet). Nagy indítóáramra van szüksége a kapacitív terheléssel rendelkező fogyasztóknak is.
 • Ide tartoznak az inverter hegeszgőgépek, a nagy teljesítményű erősítők, stb. Ezek esetében 3,5 - 5-tel ajánlott számolni. 

A teljesítményt tehát a következő képpen lehet kiszámolni:

 • Berendezés: fúrógép
 • A berendezés látszólagos teljesítménye: 800 W
 • Együttható: 2 (kis villanymotor)
 • Szükséges telejsítmény: 800 × 2 = 1600 W

Amennyiben csak az áramerősség van feltüntetve, akkor a telejsítményt a következőképpen számoljuk ki: 

 • Berendezés: vízszivattyú
 • Látszólagos áramerősség: 6 A
 • Látszólagos feszültség: 230 V
 • Látszólagos teljesítmény: 6 × 230 = 1380 W
 • Együttható: 5 (indukciós berendezés magas indítóárammal)
 • Szükséges teljesítmény: 1380 × 5 = 6900 W

Méretek és súly

A generátor méretét és súlyát sem kellene figyelmen kívül hagyni! Léteznek kis méretű, műanyag borítású és fogantyúval rendelkező generátorok. Ezek nagyon kompaktak, könnyűek, csendesek és gyakori áthelyezésre lettek tervezve - főleg a háztartásban, a nyaralóban vagy kempingezéskor lehet kihasználni. Egyszerűen át lehet tenni a másik helyiségbe, ahol nem lesz zavaró a zaj sem. Természetesen teljesítményük alacsonyabb, általában 2000W körüli. 

Dízel generátor alacsonyabb teljesítménnyel

A 3000 W feletti generátorok sokkal nehezebbek és kb. 45 kg-t nyomnak. Egy külső védőréteggel vannak ellátva, amely védelmet nyújt az áthelyezéskor keletkező sérülésektől. Egy ilyen generátor áthelyezése egyáltalán nem egyszerű és nem egy embernek való feladat. Egyes modellek ezért kerekekkel is rendelkeznek. Ez főleg építkezéseken vagy a ház körül lehet hasznos, ahol gyakran át kell helyezni a generátort. 

A munkakörnyezet és a fogyasztás

A generátort egy jól szellőző helyen (ideálisan kint) kell elhelyezni. A belső égésű motor amellett, hogy káros anyagokat termel, sok oxigént is fogyaszt. 

Ahogy más elektromos berendezések esetén, a generátoroknál is feltüntetik, hogy mennyire ellenáll a külső körülményeknek. Erre az IP védettségi fokozatot használják. Ez a skála meghatározza, hogy mennyire védett a generátor a külső tárgyak bekerülése vagy a nedvesség ellen. A legtöbb generátor IP 23 jelölésű, ami azt jelenti, hogy nem fér be a külső rétegen egy emberi ujj (12 mm átmérő, 80 mm hossz) vagy egy 12,5 mm-nél nagyobb idegen tárgy, ill. az eső ellen is védve van. Ennek ellenére egy IP 23 jelölésű generátort nem ajánlott intenzív esőnek kitenni. Amennyiben rendkívül szélsőséges időjárási viszonyok között kell dolgozniuk, akkor inkább magasabb IP jelöléssel ellátott generátort vásároljanak! 

Ami az üzemanyagot illeti, egy közepes méretű, 3000 VA-es generátor félig megterhelve egy óra alatt kb. 1,3l benzint fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi árak mellett egy órányi áramot kb. 640 forintért állíthatnak elő. 

Egyéb funkciók

 • Üzemidő számláló – A generátorok esetében fontos az üzemidő. Mutatja, hogy mennyi ideig tud még üzemelni a generátor, ill. a szervizelést is megkönnyíti, hiszen nyomonkövethetjük rajta az olajcserét, a gyertyacserét, stb. Az olcsóbb modellek azonban nem rendelkeznek üzemidő számlálóval, ezért a szervizelést becslés vagy szükség alapján tudják csak elvégezni. 
 • Oil alert – Ez a funkció leállítja a motrot, ha az olajszint a minimum alá csökken és ezzel megakadályozza azt, hogy az tönkremenjen. 
 • Automatikus fordulatszabályzó – Egyes generátorok akkor is magas fordulatszámon működnek, ha nincsenek leterhelve. Ezzel feleslegesen nő az üzemanyagfogyasztás. Mivel a nem leterhelt generátornak nincs szüksége olyan nagy teljesítményű motorra, ezért a fordulatszámot érdemes szabályozni. 
 • Párhuzamos üzemelés – Némelyik magasabb árkategóriában lévő generátor azt is lehetővé teszi, hogy egyszerre két egyforma generátort üzemeltessünk. Azok egy speciális kábellel vannak összekötve. Ennek köszönhetően egy nagyobb telejsítményű fogyasztót is rá lehet csatlakoztatni. 
 • 12 V-os kimenet – Sok generátoron a 230V-os (és 400V-os) konnektor mellett egy 12V-osat is találhatunk. Erre semmi mást ne csatlakoztassanak, csak ólomakkumulátort. Kivételt képeznek a gyártó által jóváhagyott fogyasztók. A kimeneti feszültség ugyanis sok esetben nincs stabilizálva és akár a 20 V-ot is túllépheti. Az ólomakkumulátornak ez egyáltalán nem számít, de más fogyasztóban kárt tehetne. 

A generátor karbantartása

A generátor rendszeres karbantartást és szervizelést igényel. A leggyakoribb feladatok közé tartozik pl. az olajcsere, a gyertyák cseréje és beállítása, a lég-, az üzemanyag- és az olajszűrő cseréje. Amennyiben ezeket a feladatokat nem szeretnék saját kezűleg elvégezni, akkor bízzák a generátort a gyártó legközelebbi szervizének szakembereire. Ingyen azonban biztosan nem dolgoznak! 

TOP 5 generátor

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 30.11.2020
A cikk értékelése:
(88%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb párolóedények - a vélemények és a tesztek segítenek a választásban!A legjobb párolóedények - a vélemények és a tesztek segítenek a választásban!

A párolt ételek íze friss, élénk és érezni lehet az igazi ízüket. Adjanak esélyt ezeknek az ételeknek és meglátják, nem fogják megbánni! Cikkünkből megtudhatják, hogy melyik párolóedény...

Hogyan válasszunk magasnyomású tisztítót? Léteznek vízmelegítős és szívó-tartozékok is! Hogyan válasszunk magasnyomású tisztítót? Léteznek vízmelegítős és szívó-tartozékok is!

A magasnyomású tisztító kitűnő segédeszköz akár alkalmanként, akár rendszeresen használják. Milyen paramétereket kell figyelembe venni választáskor? Cikkünkből megtudhatják! 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos edényt sütéshez vagy főzéshez? A vélemények szerint a rizsfőző, a remoska és a multifunkciós főzőedény a legjobbHogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos edényt sütéshez vagy főzéshez? A vélemények szerint a rizsfőző, a remoska és a multifunkciós főzőedény a legjobb