A legjobb futócipő? Értékelések, vélemények, hogyan válasszunk?

A legfontosabb dolog, amit futás előtt meg kell tennünk, az a megfelelő futócipő beszerzése. Lehetőségből és típusből olyan sok van, hogy sokszor még a tapasztalt futók sem tudják elsőre eltalálni a tökéletes darabot. 

Minőségi cipő futásra

Hát még azok, akik csak most kezdtek bele a futásba! Akár az egyik, akár a másik kategóriába is tartoznak, a futócipő kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni néhány lényeges faktort. Ha a futócipőt nem választják ki megfelelően, az akár sérülésekhez is vezethet. 

Kedvelt férfi futócipők

Válasszanak az út felülete és a használat alapján 

A kezdőknek olyan futócipő ajánlott, amely univerzális, jól csillapítja a lépéseket, puhább, felfogja a vibrációt, védi az ízületeket és izmokat a terhelés ellen. Mivel a kezdők még nem rendelkeznek elég tapasztalattal, gyakorta követnek el hibákat. A megterhelést fokozatosan kell megszokni! 

A gyakorlott futóknak, akik versenyekre edzenek, a könnyebb futócipők ajánlottak. Megfelelőek gyors futásra és kiválóak minden féle felületre. A naturális futásra (barefoot running) minimalista cipők a jellemzőek, amelyek lehetővé teszik a láb természetes mozgását, így a futás ezen fajtája nagyon hasonlít a mazítlábas futáshoz. 

Sportcipő futásra

Az utcai futócipő azoknak megfelelő, akik aszfalton szeretnének futni, esetleg stabil erdei vagy mezei ösvényeken. Ha igényesebb útvonalat választanak (sziklák, sár, hó), akkor terepfutó cipőt válasszanak! A leggyakoribb talaj az aszfalt, de ha több felületen is ki szeretnék magukat próbálni, akkor több fajta futócipőre lesz szükségük! Terepfutásra a trail futócipők a legalkalmasabbak, melyek vastagabb talppal rendelkeznek, ill. felső részük stabil anyagból készül. Az aszfaltra alkalmas futócipők talpa tapadós, rugalmas, hogy megóvja ízületeinket az elhasználódástól. Atlétikai pályán történő futásra a szöges cipő a legalkalmasabb. 

Válsszanak méret alapján 

A láb méretének meghatározása valószínűleg sem a profi, sem a kezdő futóknak nem okoz problémát. Elég csak levenni a cipőt, odaállni a fal mellé úgy, hogy a sarkunk a falhoz érjen és mérjük le lábunkat egészen az ujjaink végéig. A cipő mérete akkor ideális, ha felveszik, előretolják a lábukat és a saroknál kényelmesen elfér az ujjuk. Nem ajánlott ránézésre vásárolni cipőt, hiszen futás közben egy ilyen cipő nyomhatja a lábunkat. 

Válasszanak a talp típusa szerint - pronáció, szupináció

A futócipő kiválasztásánál lépéseik típusát is figyelembe kellene venni. A lépéseknek 3 fő fajtáját különböztethetjük meg - pronáció (a lépésnél a súly a talp belső részére koncentrálódik), szupináció (a súly a talp külső felére nehezedik) és neutrális lépés. 

A futócipő kiválasztása

A neutrális lépés az ideális, a másik kettő problémás lehet. A lépés típusát bonyolult mérésekkel meg lehet állapítani, de elegendő lehet, ha ellenőrizzük régi cipőinket. Amennyiben a talp középen van elhasználódva - akkor lépésük neutrális, pronációnál a cipőtalp belső része, míg szupinációnál a külső része lesz elhasználódva. 

Egy jól kiválasztott futócipő korrigálja ezeket a hibákat és csökkenti a lábakra nehezedő terhet. A futócipőnek köszönhetően sportolás közben sem a pronáció, sem a szupináció nem fog gondot okozi! 

Kedvelt női futócipők

Válasszanak a használat gyakorisága és a súly alapján 

A futcipő általában 1 500 kilométer megtétele után veszíti el kedvező tulajdonságait. Egy kevésbé minőségi modellt már 800 - 900 km után érdemes lecserélni. Amennyiben már most tudják, hogy sokat fogják használni a futócipőt, akkor a minőségibb darabok között keresgéljenek, hogy cipőjüket biztosan sokáig használhassák majd. 

Legjobb futócipők

A választásnál a testsúlyunkat is figyelembe kell venni! Amennyiben a túlsúlyosak vagy nagyobb termetűek közé tartoznak, vegyék figyelembe, hogy lábaikra futás közben kétszeres vagy háromszoros súly nehezedik. A minőségi cipő csökkenti a sérülés lehetőségét. 

A futócipők fajtái

A futócipőket néhány kategóriába lehet besorolni. A gyakorlottabb futóknak általában több féle futócipőjük is van otthon. Egy kezdőnek, aki tapasztalatot szeretne szerezni, elegendő egy pár futócipő, melyhez később beszerezhet más típusokat is. 

    • Futócipő csillapítással - ez a típusú futócipő megfelelően csillapítja a lépteket, így a futó jobban tud koncentrálni a futás technikájára. Ennek a cipőnek köszönhetően huzamosabb ideig foglalkozhatnak a futással sérülések nélkül. 
    • Futócipő dinamikus alátámasztással - ez a cipő nem csak a neutrális léptű futóknak alkalmas, de a pronációs léptű sportolóknak is megfelelő. Sokaknak ez lehet az ideális futócipő, a kezdőket is beleértve. Nagyon jól tompítja a lépteket és minden lépés típushoz kitűnően alkalmazkodik. 
    • Stabil futócipők - ez a típus a pronációs léptű futóknak a legjobb. Csökkenti a lépések befelé koncentrálódását, így megóvja viselőjét az esetleges sérülésektől. 
    • Barefoot cipők - a mazítlábas futás egészséges, viszont a lábak nincsenek védve, így a lépések sincsenek tompítva. A barefoot cipők segítségével úgy élvezhetjük a mezítlábas futást, hogy mellette lábunkat és egészségünket is védjük. Ez a cipő egy hosszú futás utánni levezetésre lehet alkalmas. 

Futócipők minden típusú talajra

A futócipőket az alapján is fel tudjuk osztani, hogy milyen típusú talajra alkalmas a használatuk - trail futócipő, utcai futócipő, verseny futócipő és szöges cipő. 

Az utcai futócipő utcai használatra és kemény talajon történő futásra alkalmas. E cipő feladata a lépések csillapítása. Ez az erő a futó testsúlyából, futási stílusából és mozgásból adódik. Feladatát jól elvégzi, viszont a visszaverődés nem túl dinamikus. Azoknak, akik ezt hiányolják, a verseny futócipő lesz az ideális választás. 

Trail futócipő

A verseny futócipők légiesebbek, de nem alkalmasak mindennapi használatra. Ideálisak intenzív edzésre, speciális gyorsaságú futásra, sprintekre és természetesen versenyekre. 

A trail futócipő talpa vastagabb, így különféle felületen is használható. A cipő felső része stabil anyagból készül, hogy igényes terepen történő futás során se menjen tönkre. A trail futócipők ezért valamivel nehezebbek és robosztusabbak, mint az utcai futócipők. A legtöbb vízlepergető réteggel is rendelkezik, így sehol sem kell attól tartani, hogy cipőjük majd átázik. 

A szöges cipő főleg a versenyzők részére ideális. Aki csak hobbi szinten foglalkozik a futással, annak felesleges egy ilyen cipő. Mivel talpuk szögekkel van ellátva, így könnyebb velük futópályán futni. Nem csak pályán, de terepen is kiválóan használhatóak. 

Ne becsüljék alá a megfelelő futócipő fontosságát  

Mindenki máshogy áll a futáshoz, de nem felejthetjük el, hogy a futás jó hatással van az egészségre, állóképességre és boldogabbá is tesz minket! Az eredmények sok egyéb mellett a megfelelő futócipőtől is függenek. 

Futócipő

A futócipő kiválasztásához időre van szükség. Akár utcai futócipőt, terep futócipőt vagy bármilyen más futócipőt keresnek, nem szabad elkapkodni a választást! Sokat segíthetnek az értékelések is. Mások véleményét mindig érdemes figyelemmel követni, de nem kell teljes mértékben rájuk hagyatkozni! A sportcipőt vásárlás előtt mindenképpen fel kell próbálni! A legjobb futócipők listája is segíthet, ahol szakemberek és sportolók nyilvánítják ki véleményüket az egyes futócipőkről. 

Például az Adidas, Nike vagy Salomon cipői megfelelő kényelmet és alátámasztást biztosítanak futáshoz. Mindig ki kell próbálni több típusú cipőt, ill. összehasonlíthatják a különféle faktorokat, hogy végül eljussanak az ideális futócipőhöz. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.05.2019
A cikk értékelése:
(90.4%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.