A legjobb fűkaszák - az értékelések és a teszt segítenek a választásban

Az utóbbi években kimondottan szeszélyes az időjárás és komoly éghajlati változások szemtanúi lehetünk. A hosszantartó szárazság után gyakran következik kiedós esőzés vagy felhőszakadás. Amennyiben van kertjük, akkor tudják, hogy egy kiadós eső után a fű nagyon gyorsan megnő!

Nagy teljesítményű fűkasza a fű vagy a kert rendben tartására

Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a klasszikus fűnyíró nem tudja levágni a magas füvet és gazt. Itt jön a képbe a fűkasza. 

Szegélynyíró vagy fűkasza

A szegélynyírók régen nem voltak túl ismertek, ezért sokan összetévesztik a fűkaszával. A szegélynyírót nehezen hozzáférhető helyeken szokták használni, ahová nem lehet odaférni egy klasszikus fűnyíróval. Például a fák tövében. Kisebb befüvesített rész esetén az egész kertben lenyírhatják vele a füvet. A szegélynyíró azonban sokszor nem tud megbirkózni a túl magasra és sűrűre nőtt fűvel, főleg akkor, ha sok gyom is van közte! Előnye az, hogy nem tesz kárt a környező tárgyakban és a fákban sem! 

Benzines fűkasza

A fűkasza nem ijed meg a sűrű, áthatolhatatlan gaztól sem! A fő különbség az, hogy a fűkasza nem csak damillal, de fém pengével is használható. Ehhez azonban erősebb motorra is szükség van! A teljesítmény átvitele a motorból a fejbe is eltérő módon történik. A szegélyvágó esetében a bowden biztosítja be, míg a fűkasza esetében nagyobb erőre van szükség, ezért a gyártók inkább a fogastengelyt használják. 

A meghajtó típusa

 • Benzines kétütemű – a legmegszokottabb motor, amit a fűkaszákhoz használnak. A kétütemű motorhoz nem kell szellőzőnyílás és elvezető mechanizmus sem. Kisebb a súlya, egyszerűbb a gyártása és az ára is alacsonyabb. Hátránya a négyütemű motorral szemben a nagyobb zajkibocsátás, a nagyobb káros anyag kibocsátás és a kisebb hatékonyság (nagyobb fogyasztás). A kétütemű motorhoz megfelelő arányban kell a benzint és az olajat keverni. Amennyiben nem tartjuk be az arányokat, akkor nagyban csökkenhet a motor élettartama. 
 • Benzines négyütemű – a négyütemű motor nehezebb, mint a kétütemű, mivel elvezető mechanizmust és szellőzőket is tartalmaz. Kisebb a káros anyag kibocsátása, a zajkibocsátása (kisebb fordulatszám), hatékonyabb és kisebb a fogyasztása! Hátránya a nagyobb súly, ár és a körülméyesebb karbantartás. Ennek ellenére a fűkaszák esetében is egyre elterjedtebb. 
 • Elektromos – az elektromos fűkasza leginkább a ház körül használható, ahol tudunk csatlakozni az elektromos hálózatra. Kisebb az telejsítménye, mint benzines társainak, amit azonban részlegesen kompenzál a nagyobb forgatónyomaték. Nem bírnak el az olyan igényes feladatokkal, mint a benzines fűkaszák! Az elektromos fűkasza a legkisebb súlyú az összes típus közül. Nagy előny a villanymotor élettartama. Nagyban meghaladja a benzin motor élettartamát, hiszen az ún. szénmentes motor esetében a meghibásodás szinte kizárt. Mindössze a csapágyak cseréjére kell egy kis figyelmet fordítani. Egy másik nagy előny az elhanyagolható zajkibocsátás a benzin motorral összehasonlítva. 
 • Így akár hétvégén is lenyírhatják a füvet anélkül, hogy zavarnák a szomszédokat! Az elektromos fűkasza hátránya a kábel, aminek az áramforrástól el kell érnie a fűnyírás helyéig. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kábel átvágásának veszélyét sem, ami áramütéshez vezethet. Ajánljuk az áramvédő kapcsoló használatát, aminek beszerelését érdemes szakemberrel megbeszélni. 
 • Akkumulátoros – akkumulátoros fűkasza használatakor az áramütés veszélyével nem kell foglalkozni, mivel nincs hozzá vezeték. Általában 50V feszültségen működnek. Teljesítményük valamivel kisebb és nagyobb a súlyuk, mint a 230V-os változatnak. Akárhol használhatóak - még ott is, ahova a vezetékes modellekkel soha nem érnének el! Természetesen használat előtt fel kell tölteni az akkumulátort. Az élettartam főként az akkumulátor élettartamától függ. Az általában pár évre becsülhető, de persze a használat gyakorisága fontos szerepet játszik! 

A legjobb elektromos fűkaszák

Hogy ne vesszenek el az elektromos, akkumulátoros és benzines fűkaszák és szegélynyírók világában összegyűjtöttünk Önöknek pár tippet, amelyek alapján könnyebben ki fogják tudni választani a megfelelő modellt. A hét legkedveltebb modell is bemutatásra kerül. 

Kényelmes munka, súly és biztonság

A fűkaszák esetében kétféle fogantyúval találkozhatnak. A dupla fogantyú nehezebb fűkasza esetében is pontos és egyenletes használatot tesz lehetővé. Az egyszerű változat általában ívelt és főként az elektromos vagy kisebb súlyú benzines fűkaszáknál találkozhatunk vele. 

A fűkasza egyik nagyon fontos része a heveder. A berendezést egyszerűen hozzá lehet fogatni, így sokkal kisebb súllyal kell dolgozniuk. A kisebb súlyú (elektromos) fűkaszákhoz általában egyszerűbb, vállon átrakható hevedert szoktak adni, míg a nagyobb súlyú modellekhez a hátizsák pántjához hasonló heveder, ill. combvédő is jár. A heveder hiányát már pár perc használat után érszre lehet venni. Győződjenek tehát meg róla, hogy a kiválasztott fűkaszához tartozik-e heveder vagy vásároljanak mellé egyet külön. 

Heveder a fűkasza súlyának eloszlatására

A súlyt illetően a legkönnyebb elektromos fűkaszák kb. 2,5 kg-osak. Egy átlagos benzines modell súlya 5 - 7 kg között mozog. A professzionális használatra kifejlelsztett fűkaszák súlya akár több, mint 10 kg-ot is nyomhat. A súly a motor típusától függ - a legkönnyebbek az elektromos, 230 V-osak, az akkumulátorosak, majd a kétütemű benzinesek és a négyütemű benzinesek. Az ideális súlyt annak függvényében kell meghatározni, hogy ki fogja használni a fűkaszát. A kisebb termetű személyek számára a könnyebb modellek felelnek meg. A nehezebb fűkaszával való munkát nagyban megkönnyíti az előbb említett heveder. 

A fűkasza használata olykor veszélyes is lehet. A fűkasza fej ugyanis mindent elhajít, ami az útjába kerül. Egy adott szögben eltelált kavics vagy fadarab bármelyik testrészüket eltalálhatja - akár a fejet vagy a szemeket is! Az össze-vissza repkedő fűről pedig már ne is beszéljünk! Ez is sok sok kellemetlenséget tud okozni. A fűkasza használatakor érdemes hosszú munkás nadrágot, hosszú ujjú pólót vagy kabátot felvenni és az arcot is védeni kell legalább egy védőszemüveggel, mi azonban inkább a plexi védőpajzsot ajánljuk!

A legjobb benzines fűkaszák


Milyen teljesítményre van szükség?

A szükséges teljesítményt két faktor befolyásolja. Az első, hogy mire szeretnék pontosan használni a fűkaszát. Egyszerű fűnyíráshoz kis telejsítmény is elegendő, de sűrű gazhoz legalább 1000 W-ra lesz szükség! A másik faktor a vágási szélesség. Minél nagyobb a damil vagy a penge átmérője, annál nagyobb részt fed le egyszerre a fűkasza és annál nagyobb teljesítményre lesz szükség a hatékony működéshez. 

Az elektromos vagy akkumulátoros fűkaszák teljesítménye 250 W körül kezdődik. Ezek a ház körül lévő fű rendben tartására alkalmasak. A vágási szélességük általában 25 cm és már 10 ezer forint körül megvásárolhatóak. A jobb, 500 Wattos modellek ára már 36 ezer forint kürül van, míg az 1000 Wattos fűkaszák ára könnyen az előző többszöröse is lehet. Az elektromos 230 V-os fűkaszák maximum teljesítménye kb. 1500 W - egy ilyen modell már elbánik a sűrűbb, túlnőtt fűvel is. Az akkumulátoros fűkaszák maximum teljesítménye kb. 600 W. 

Fűnyírás benzines fűkaszával

A benzines fűkaszák teljesítménye kb. 0,6 kW-nál (1 kW = 1000 W) kezdődik. Az ilyen teljesítményű modellek alkalmasak a fű karbantartására és az enyhén túlnőtt gyeppel is megbirkóznak. Amennyiben nagy befüvesített területet tartanak rendben, esetleg egy rétet vagy sűrűbb növésű területet kell gondozniuk, akkor a legalább 2 kW telejsítményű modelleket keressék! A professzionális használatra készült fűkaszák teljesítménye általában a 3 kW-ot is meghaladja, de súlyuk legtöbbször nagy (több, mint 10 kg). Teljesítményüknek hála azonban bármilyen körülmények között használhatóak. Az erősebb benzinmotor nehezebben startol. Gondoljanak bele, hogy ki fogja a fűkaszát használni, mivel egy nehezebb modell egy erős férfinak is nehézségeket okozhat. A nagyobb teljesítményű motor fogyasztása magasabb, ezért nem kell feleslegesen nagy teljesítményű modellt választani. 

Mivel vágjuk a füvet? 

A fűkasza a rendeltetéstől függően különféle fejekkel használható. Eltérő modellekhez eltérő típus tartozik. Vásárlás előtt mindig győződjenek meg róla, hogy milyen fejet tartalmaz a csomag és milyenre lesz Önöknek szükségük. 

 • Damilfej – feltekert damilt tartalmaz, hasonlóan, mint a szegélyvágó. Hasznos lehet az automatikus fej, amelyet elég a földhöz ütni és a damil automatikusan kijön a megfelelő hosszúságra. Az első fordulatnál levágódik a felesleg egy speciális kiegészítőnek köszönhetően, ami a védő belső részére van beépítve. A damil elhasználódásakor így nem kell kikapcsolni a gépet, levenni a hevedert és bonyolult módon kiengedni a damilt. A damilos fej előnye a nagy vágási szélesség, de sajnos nem tud megbirkózni a bokrokkal és ágakkal. Olykor a sűrűbb aljnövényzet is problémát okozhat számára. 
 • Kétfogú kés – egyes fűkaszákhoz alapvetően jár. Acélból készül és sűrűbb növésű fű vágására, ill. nádas és gazos területek alakítására felel meg. Előnye a nagy vágási szélesség. A fás szárú növényekkel nem tud olyan hatékonyan elbánni. 
 • Három- és négyfogú kés – Acél kések, melyek egyes fűkaszák esetében szintén a csomag részét képezik. A kemény és sűrű növésű területek karbantartására is megfelel. Kisebb a vágási szélessége, mint a kétfogú késes változatnak. 
 • Nyolc fogú vágótárcsa – formájával a favágó tárcsára, körfűrészre emlékeztet. Nem okoz neki problémát a sűrű növényzet és a vékonyabb ágak sem! 
 • Műanyag nyolc fogú vágótárcsa – Megfelelő fű és nád nyírására. Mivel műanyagból készül, azért általában olyan helyeken használják, ahol el szeretnék kerülni a környéken lévő tárgyak sérülését (kerítés, járdaszegély, stb.)
 • 80 fogú vágótárcsa – Formája méginkább a körfűrész tárcsájára emlékeztet. Mivel sok apró foggal rendelkezik, ezért kiváló bokrok vágására, de akár kisebb fák kivágására is. Egy kis körültekintéssel akár 3 cm-nél szélesebb átmérőjű törzsek kivágására is használható!

A legjobb akkumulátoros fűkasza

Elérhető pótalkatrészek és szervizelési lehetőségek

Az elektromos fűkaszák esetében a csapágyak meghibásodásán és a szén cseréjén kívül más problémák nem szoktak fellépni. A benzinmotor azonban ettől összetettebb, ezért számolni kell azzal, hogy szerizelésre lesz szükség. Az olyan ismertebb gyártóknak, mint pl. a Stihl, Dolmar, Husqvarna vagy Bosch általában kiterjedtebb szerviz rendszerük van, tehát könnyebben beszerezhetik tőlük a pótalkatrészeket is. 

Egy másik lehetőség, hogy olcsó fűkaszát vásárolnak, egy olyan gyártótól, aki nem kínál szervizelési lehetőséget a környéken és meghibásodás után inkább egy teljesen új fűkaszát vásárolnak. Ez a módszer végezetül nem kifizetődő és nem is környezetbarát. 

A cikk szerzője


Komentáre

04/06/2022 10:52
Tihanyi László

Hecht 1445 elektromos fűkaszához milyen vastag hur tartozik ?

Hozzászólás írásaKözzétéve: 12.01.2022
Posledná aktualizácia:
A cikk értékelése:
(90%)

További cikkek a kategóriában:

A füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémájátA füstmentes grill megoldja az erkélyen való grillezés problémáját

Nem mindenkinek áll rendelkezésére kert - néhány tulajdonos ezt az erkélyen felállított grillsütővel helyettesíti. Milyen feltételek mellett engedélyezett az ilyen grillezés? És milyen...

Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?Hogyan válasszuk ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt?

A kapszulás kávéfőzők előnye elsősorban a könnyű használat és a kávé gyors elkészítése. Mai cikkünkben tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a legjobb kapszulás kávéfőzőt otthonába.

Készülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentéséreKészülékválasztás zajszint alapján + tippek a készülék zajkibocsátásának csökkentésére

Egy készülék kiválasztásakor gyakran eszünkbe sem jut, hogy aggódni kellene a készülék zajszintje miatt. Ez az egyik olyan szempont, amely gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor...