Zamiokulkas (legénypálma) - gondozás, öntözés, szaporítás, betegségek

Aki már hallott a legénypálmáról, az tudja, hogy egy rendkívül igénytelen növény, mely bármely modern lakás hangulatához passzol. 

Zamiokulkasu a lakásban

Sokan neutrális kinézete miatt kedvelik, de gondozása is nagyon egszerű, ellenálló és hosszú az élettartama. 

Mit mond a wikipédia?

Latinul Zamioculcas zamiifolianak nevezik. Fényes, sötétzöld leveleit semmi mással nem téveszthetjük össze. A növény nem igazán rendelkezik jelentősebb virággal és a mai napig nem volt kinemesítve semmilyen egyéb faj az eredeti növényen kívül. Zanzibár és Tanzánia trópusi területeiről származik. A kontyvirágfélék családjába tartozik, mint pl. a flamingó- és vitorlavirág. 

A legénypálma nálunk szobanövényként él. Ez a lassan növekedő szukkulens föld alatti hagymákat alakít ki, melyek szaporodásra is szolgálnak. A növény 40 - 60 cm-es leveles szárakkal rendelkezik. 

 Tipp: Egy érdekesség. A legényvirág nem éppen az a növény, mely virágaival kápráztat el minket, de idővel okozhat meglepetést! Amennyiben megfelelő gondoskodást kap, apró virágokkal köszöni azt meg. Ezek nem feltűnőek és illatuk sincs, de biztosan örülnek majd neki, hiszen azt jelenti, hogy a növény jól érzi magát. 

A zamiokulkas virágzása

A növény gondozása 

A legnagyobb pozitívum a virág igényiben rejlik. Követelményei minimálisak, tehát akár egy kezdő is könnyedén nevelhet egészséges növényt belőle. A legényvirágnak elegendő fényre van szüksége, de nem közvetlen napfényre. A sötétebb helyeket is átvészeli. Tökéletesen megfelel számára a szobahőmérséklet. 

Rendszeres öntözést igényel. A rövid ideig tartó száraz időszakokat is kibírja. Néha ajánlott vízzel lespriccelni a növényt. Ennek köszönhetően a legényvirág levelei életteltelibbnek és tápláltabbnak tűnnek majd. Tápozhatják szobanövényekre való táppal. A hőmérsékletnek nem szabadna 15°C alá süllyednie!

A zamiokulkas átültetése 

A legényvirágot minden 3 évben kell átültetni. Esetleg 3 évente cseréljük a virágföldet, hogy a növény mindig kapjon elegendő tápanyagot. E feladat elvégzése abból a szempontból is fontos, hogy a növény kinövi a cserepet, amely az elején még megfelelő méretű volt számára. 

A zamiokulkas átültetése nagyobb cserépbe

Az átültetésre a tavasz a legalkalmasabb időpont. Válasszanak nagyobb cserepet és az aljára tegyenek pár kavicsot is, hogy a felesleges víz elfolyhasson. 

Szaporítás 

Tavasszal a legérdemesebb szaporítani a növényt. A levelek eltávolításával új növénykékre tehetnek szert. A levélkéket elegendő elültetni egy virágcserépbe, ahol hagymákat növesztenek és elkezdenek hajtani. A legjobb, ha ekkor nedves, meleg környezetet tudunk biztosítani a leveleknek. Hiszen mégiscsak egy trópusi növényről beszélünk, akinek jót tesz a meleg és a nedvesség. 

A zamiokulkas szaporítása

A szaporítást, mint a többi hagymás növénynél, úgy is elvégezhetjük, hogy meghámozzuk a hagymát, majd az alsó részen két vágást ejtünk, afféle keresztet alakítunk ki. A hagymát a vágással felfele leszúrjuk a földbe és letakarjuk sötét fóliával. Rendszeresen öntözzük és várunk, míg nem ad új hajtásokat. 

Betegségek? Sárga levelek

Ezt a problémát a túlöntözés okozhatja. Ebben az esetben fontos, hogy a virágföld teljesen kiszáradjon és csak ez után öntözzék meg újfent a növényt. Tehát minden öntözés között annyi időnek kell eltelnie, hogy a virágföld teljesen kiszáradjon. 

Sárga levelek a zamiokulkason

Amennyiben hasonló rendellenességet észlelnek és még nincs nagyon elterjedve, akkor a levelet egyszerűen tálvolítsák el. 

Figyeljenek a száraz levegőre! 

Még akkor is, ha a növény igénytelen, van amiből nem enged! Főként a száraz levegő és a fagy árthat neki.  Ez logikus, hiszen egy trópusi, melegkedvelő növényről beszélünk. Említettük, hogy a leveleket ajánlott vízzel spriccelni, hiszen ezek is felszívják és elraktározzák a tápanyagokat. Ez a téli hónapokban okozhat problémát, amikor a levegő szárazabb. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 09.06.2019
A cikk értékelése:
(91%)

V tejto kategórií nájdete aj:

A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!A varjúháj könnyen az Ön kertjének díszévé is válhat!

A varjúháj nem csak könnyű gondozásával, de érdekes küllemével is felhívja magára a figyelmet. Éppen ez miatt lett sokak által kedvelt növény.  

Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát? Hogyan gondozzuk a fokföldi (afrikai) ibolyát?

Egyáltalán nem bonyolult a gondozása és kellemesebbé teszi napjaikat színes virágaival. A cikkünkben található tanácsoknak hála a szaporítással és a gondozással is könnyen...

A füge ültetése és gondozásaA füge ültetése és gondozása

Fügefát akár az itteni éghajlaton is lehet nevelni. Milyen helyre van szüksége? Milyen gyakorisággal kell öntözni és tápozni? Cikkünkben mindent megtudhatnak, amit a füge neveléséhez...