Üvegház üvegből vagy Lexanból (polikarbonát)? Melyik a legjobb és milyen az ára?

Lassan kezdődnek a kerti munkák és mindenki kiülteti a magokat és palántákat. A növények számára az üvegház a legideálisabb környezet, amely több dologra is használható. 

Fólia a kertben

E kerti épület fő célja, hogy megfelelő környezetet alakítson ki a növények számára. Első sorban a hő felhalmozásával javít a feltételeken. Napjainkban azonban az üvegházak sem egyformák! Muszáj üvegből lennie? Mennyibe kerül? Milyen típust érdemes választani? Cikkünkből megtudhatják, hogyan választhatják ki a legjobb üvegházat a legkedvezőbb áron. 

Üvegház üvegből

Az üvegházak esetében még mindig az üveg a leggyakrabban használt anyag. Nagyon ellenálló és megtartja fizikai, ill. kémiai tulajdonságait. Ellenáll a szélnek vagy a nagyobb megterhelésnek is (hó). Könnyen karbantartható, mosható és a fényt egyenletesen engedi át. Annak ellenére, hogy viszonylag ellenálló anyag, gyakran keletkeznek rajta mechanikus sérülések és a javítás elég költséges. Az ellenállóképességet nagyobb vastagságú üveggel lehet növelni, amely azonban az áron is meglátszódik. A konstrukciót beton alap segítségével kell rögzíteni. 

Előnyök

  • Ellenáll az időjárás szeszélyeinek (szél, eső, hó)
  • Hosszú élettartam

Hátrányok

  • Rosszabb szigetelőképesség
  • Nehezebb összeállítás
  • Törékenység

Kerti üvegház üvegből

Üvegház Lexanból (polikarbonát)

Modern üvegházakhoz polikarbonátot, ún Lexant szoktak használni. A polikarbonát lemezek sokkal jobban szigetelnek, mint az üveg, mivel kamrákból állnak. A polikarbonát lapok UV réteggel vannak ellátva, amely egyenletes fényelosztást biztosít és az ellenállóképességet is növeli. A Lexanból készült üvegház sokkal könnyebb, de ellenállóbb a mechanikus sérülésekkel szemben, mint az üveg. Összerakása gyorsabb és egyszerűbb. Hátránya a kisebb teherbírás (hó). 

A polikarbonát lapok vastagsága általában 4 - 8 mm között van, amely ideális ellenállóképességet és szigetelést biztosít. Nem ajánljuk, hogy használt polikarbonát üvegházat vásároljanak! A polikarbonát lapok általában meggyengülnek, de maga a konstrukció is lehet sérült. 

Előnyök

  • Jobb szigetelőképesség
  • Nagyobb ellenállás a mechanikus sérülésekkel szemben
  • Egyszerű összerakás

Hátrányok

  • Kisebb ellenállás a széllel szemben
  • Kisebb teherbírás (hó)

Az üvegház konstrukciója

Acél konstrukció – manapság már ritkán használatos, de nagyon ellenálló és jó a teherbírása. Stabil, de hátránya, hogy nagy a konstrukció súlya és az acél könnyen rozsdásodik. 

Alumínium konstrukció – könnyű fém és nem rozsdásodik. Az extrém terhelést is bírja. A konstrukció mindig az üvegház méretéhez és formájához van szabva. Az egyetlen hátrányt az acél konstrukció magasabb ára jelentheti. 

Cinkezett lemez – gyakran használt konstrukció típus. Stabil, ellenálló, kibírja a hó és szél általi terhelést is! A cinkezett felületnek hála nem rozsdásodik. Az ára is kedvező, mivel az alumíniummal szemben sokkal olcsóbban megvásárolható. 

Az üvegház mérete és formája

Az üvegház kiterjedését és méretét a használat célja alapján lehet meghatározni. Zöldséget, gyümölcsöt, egzotikus növényeket vagy más növényeket szeretnének termeszteni? Milyen mennyiségben és hány személy számára? Átlagos méretet 2,5x3m, 3x4,5m, 3x6m vagy nagyobbat 5x21m, 7,5x21m szeretnének? Amennyiben egyik méretet sem találják megfelelőnek, akkor csináltathatnak méretre gyártott üvegházat! 

Kert üvegházzal

A formát illetően a legmegszokottabb a házikó forma, de vannak kupolás vagy íves tetejű modellek is. 

Szellőztetés és tartozékok

Nagyon fontos, hogy milyen módon lehet az üvegházat szellőztetni. A forró hónapok alatt a hő felhalmozódik és akár 10-15°C-kal is melegebb lehet, mint kint. Kiválóak a tetőn lévő szellőzők vagy a nyitható tetőablakok, esetleg a kis méretű nyílások az ajtókon. 

Az üvegház megszokott tartozékai közé sorolható az automatikus öntözés, amiért mindenki hálás lenne. Gyakran találkozhatunk fűtéssel, hőmérővel, polcokkal, járdával vagy világítással. Lehet napelemes, akkumulátoros vagy elektromos. 

Az üvegház ára

Természetesen ezt a faktort több paraméter is befolyásolja. Az üvegház mérete, a konstrukció típusa, a felhasznált anyag és a gyártó. Egy 8x5m-es 180cm magas polikarbonát üvegház ára kb. 98 ezer forint. 

Összehasonlítás képpen egy 4mm vastag üvegből készült 3x2,6m-es és 184cm magas üvegház ára 187 ezer forint. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 03.03.2021
A cikk értékelése:
(92%)

További cikkek a kategóriában:

A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani? A tejüveg nem csak az ajtóba való. Tudják, hogyan kell tisztítani?

Nagyon gyakori a háztartásokban és irodákban. Szebbé teszi a belteret és egy csipet eleganciát és luxust csempész otthonainkba. A tisztítása egyáltalán nem bonyolult! Mai cikkünkben...

Hogyan tároljuk a péksüteményeket? A tesztek és vélemények alapján a Tescoma és a Tupperware kenyértartók a legjobbakHogyan tároljuk a péksüteményeket? A tesztek és vélemények alapján a Tescoma és a Tupperware kenyértartók a legjobbak

A legjobb wok serpenyők? Az értékelések a Tefalt, a Tescomát és a Delimanót dicsérikA legjobb wok serpenyők? Az értékelések a Tefalt, a Tescomát és a Delimanót dicsérik

Megkedvelték az ázsiai ételeket? A megfelelő alapanyagok mellett az is fontos, hogy miben készítik el az ételt! Mire jó a wok serpenyő? Miben különbözik a többi serpenyőtől és mire kell...