Tanácsok, hogyan tegyük világosabbá a sötét nappalit, előszobát vagy konyhát

Ha tágas szobákkal és nagy ablakokkal megáldott lakással vagy házzal rendelkezik, nem kell aggódnia a világos beltér miatt. A "sötétebb" égtájra néző kis ablakokkal, apró szobákkal, zsúfolt bútorokkal vagy kiegészítőkkel és sötét színekkel berendezett lakások azonban nem túl barátságosak.

Hogyan tegyük világosabbá a belteret?

Ha úgy érzi, hogy nem fér el otthonában, minden túl szűkös és sötét, nem kell azonnal költözni! Néha tényleg csak néhány apróságon kell változtatni!

Gondolják át, az egyes helyiségek elrendezését

Mielőtt elkezdené esztelenül letépni a függönyöket és kidobálni a bútorokat, nézze meg, hogy "megfelelően" van-e berendezve a helyiség. Például a nappaliban vagy a konyhában több fényre van szükség, mint a hálószobában. Ne feledkezzen meg tehát a helyiségek elrendezéséről, amikor a tér vizuális növeléséről van szó. A legsötétebb helyiségekben alakítson ki hálószobát vagy egy dolgozószobát, ahol amúgy is több mesterséges fényt használ. A nappalinak, a konyhának és a gyerekszobának a ház vagy lakás legvilágosabb részein kell elhelyezkednie.

Minél nagyobbak az ablakok, annál jobb!

Valószínűleg nem újdonság, ha elmondjuk, hogy a nagy ablakok több fényt engednek be egy szobába. Ebben a tekintetben tényleg nem lehet másra gondolni. Kis ablakok = kevés fény, nagy ablakok = sok fény. A leghatékonyabb megoldás tehát a csere, ami meglehetősen bonyolult, különösen a lakások esetében, ahol az ilyen változtatásokhoz gyakran építési engedélyre van szükség. Természetesen ez is egy meglehetősen nagy befektetés.

Ne próbálják meg elfedni a kicsi ablakokat. A függönyök és a redőnyök teljesen alkalmatlanok, mivel nemcsak a fény behatolását akadályozzák, hanem zavarják a teret is. Ha függönyöket vagy redőnyöket használunk, azok világos színűek legyenek, és puha, szellős anyagból készüljenek. A redőnyök minden bizonnyal jobb alternatívát jelentenek, a napfény - vagy tükörfóliák pedig teljesen ideálisak. Ezek napközben árnyékolást és magánéletet is biztosítanak, de éjszaka más árnyékoló elemet is kell használni.

Kisebb ablakok esetében próbálja meg "rendbe tenni" az ablakpárkányokat. Virágok, szobrocskák. Ha növényeket szeretne, helyezze őket az ablak melletti polcra, vagy válasszon néhány nagy darabot, amelyek közvetlenül a földre helyezhetők.

Cseréljék ki a klasszikus ajtókat!

A közönséges ajtók egyáltalán nem engedik át a fényt egyik helyiségből a másikba. Ráadásul, amikor kinyitják őket, akkor zavarják a szabad teret, méghozzá elég jelentősen. Ez a probléma megoldható üveges tolóajtókkal, üveges ajtókkal vagy sima tolóajtókkal.

Fehér tolóajtó

Ismét egy pénz- és időigényes megoldásról van szó. Valószínűleg a leggyorsabb és legolcsóbb alternatíva a csukló tolóajtó. Egy pántrendszert közvetlenül a nyílás fölé szerelnek, a talajra vezetőt szerelnek és ezekben csúszik maga az ajtó. A csere ezért bontás és egyéb igényesebb munkálatok nélkül megoldható.

TIP: Úplne dokonalým riešením sú sklenené priečky, a to ako vo vnútri, tak i v rámci fasády.

A természetes fényt mesterséges világítással helyettesíthetik 

A természetes napfény kétségkívül a legjobb dolog, amit beengedhet a lakásba. Sajnos nem mindig jut be elég az ablakokon keresztül. Ebben az esetben mesterséges világításhoz kell folyamodni. De ne tévesszen meg senkit, a több nem mindig jobb. Világításkor próbálja meg követni az alábbi elveket:

 • A mennyezeti lámpának a lehető legegyenletesebben kell megvilágítania a teret.
  A sötét sarkok több helyet vesznek el, mint gondolná, ezért világítsa meg őket kisebb lámpákkal, például spotlámpákkal.
  A fő mennyezeti lámpát mindig egészítse ki néhány "spotlámpával" és kisebb lámpákkal.
  Fordítson nagy figyelmet a lámpaernyők kiválasztására. A sötét, szövetes vagy túlságosan árnyékos elemek nagyobb valószínűséggel csökkentik a fényt.
  A hideg fehér fény világítja meg legjobban a szobát, másrészt viszont nem biztos, hogy a szemnek megfelel, és a hangulatossághoz sem járul hozzá. Jó ötlet, ha melegebb fénnyel kombinálja, hogy legyen választási lehetősége.
  A nagyon lágy és meleg fényt este kell használni, napközben szó szerint altató és nyugtató hatású.
  A legjobb és leggazdaságosabb megoldást a szabályozható lámpák jelentik.

Katalógusunkból ajánljuk

Játszanak a fal színeivel!

A sötét színek elnyelik a fényt, a világos színek "megsokszorozzák" azt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy kevésbé vagy rosszul megvilágított lakásban a falakat mindenképpen fehérre kell festeni! Bármilyen világos árnyalatú szín közül választhat, kivéve természetesen a feketét. A homoksárga, a krémbarna, az antik rózsaszín, a világoszöld, a lágy türkiz vagy a világosszürke egyaránt megfelelő.

TIP: Ak máte malý, no dostatočne presvetlený byt, nemusíte sa brániť ani vyslovene tmavým stenám. Tmavá farba okrem toho, že pohlcuje istú časť svetla, miestnosti dodáva aj väčšiu hĺbku. Úplnou istotou je tmavozelená a hnedá farba.

A tér vizuálisan is megnövelhető a falak színének megfelelő kiválasztásával. Különösen népszerű módszer az úgynevezett színblokkolás. Ugyanezt az elvet alkalmazzák például a lakóházak folyosóin, ahol a szegélyléceket sötétebb színűre festik. A falat így körülbelül 1 méteres magasságban választja el. A fal alsó részét mindig sötétebb árnyalatúra fess!

TIP: Podobný optický klam vytvoríte aj svetlým – bielym pásikom na vrchnej časti steny, ktorý na oko pretiahne strop. Svetlý pás nesmie byť hrubší ako cca 10 cm.

Tapéták és minták a falakon

Használhat tapétát és mintákat a falakon, de csak óvatosan! Ügyeljen arra, hogy ne díszítse a szoba összes falát! A tapétáknak vagy festett mintáknak mindig egy kicsit sötétebbnek kell lenniük a falak színéhez képest. Ideális esetben csak egy vagy két egymáshoz közeli falon használjon ilyen dekorációt. Egy másik megoldás a fal aljának díszítése tapétával (a fent említett színblokkolás).

TIPP: Ne matt, hanem inkább fényes tapétát használjon. Ezek természetes módon visszaverik a fényt.

Mi legyen a mennyezettel?

Mindenekelőtt mérje fel, hogy magas vagy alacsony-e a belmagasság. A nagy belmagasságú szobák általában tágasak és csak ritkán sötétek. Ha úgy érzi, hogy a szobát fel kellene valamivel dobni, a hiba nem a mennyezetben, hanem a zsúfolt térben vagy a színekben van. Ezért próbálja meg világosabbá tenni a többi említett módon.

Spotlámpa a mennyezeten

Az alacsony, azaz legfeljebb 2 méter magas mennyezetek sokkal nagyobb problémát jelentenek. Ebben az esetben nincs helye a kísérletezésnek. A mennyezetnek világosnak kell lennie, ideális esetben fehérnek vagy krémszínűnek. Ügyeljen arra, hogy kerülje a mintákat és a textúrákat. A vakolatnak simának, egyenletesnek és könnyednek kell lennie!

Mi legyen a padlóval?

A padló pont az ellenkezője. Legyen a szoba kicsi, nagy, világos, alacsony vagy magas, a padlónak mindig sötétebbnek kell lennie, mint a falaknak és a mennyezetnek! A sötétebb padló egyfajta lehorgonyzott alap illúzióját kelti a szobában. Képzeljünk el például egy fát. A törzs sötét és masszív, fokozatosan átadja helyét a sötétebb, de szellős ágaknak, a törzs végén pedig zöld levelek találhatók.

Egy nagyon jó megoldás és egyúttal kompromisszum is a mintás padló. Megfelelő színkombináció például a klasszikus fekete-fehér. A krém vagy a fehér és a barna, sötétszürke, sötétkék, sötétbordó vagy bordóvörös kombinálásával nem lehet hibázni. A tisztán fekete-fehér kombinációhoz próbálja meg elkerülni a nagyon népszerű sakktábla mintázatot. Nincs ezzel semmi baj, de ezt a mintát más színekkel, kiegészítőkkel és bútorokkal összepárosítani nem a legegyszerűbb!

Különböző más geometriai formák vagy virágminták is jó választásnak bizonyulnak. Manapság már olyan padlókkal is találkozhatunk, amelyek érdekes optikai illúziót keltenek. Ezekkel azonban óvatosan bánjanak, nehogy a végén még jobban "deformálják" a teret. Ne féljen kísérletezni a fémes színű csempékkel sem!

Ügyeljen arra, hogy elkerülje az ellenkezőjét, azaz a világos padlót és a sötét mennyezetet. Ez nagyon kellemetlen és kaotikus benyomást kelt, ami nem alkalmas sem kis, sem nagy helyiségekbe. Ha foggal-körömmel harcol a sötét padló ellen, próbálja meg elérni, hogy legalább egy fokkal sötétebb legyen, mint a mennyezet.

Szőnyeg: legyen vagy ne?

A szőnyegek is szorosan kapcsolódnak a padlóhoz. Ügyeljünk arra, hogy ne fedjük le vele az egész területet, mert nehézkes benyomást kelthet. Használhatunk kis szőnyegeket, de csak a megfelelő mennyiségben és a megfelelő helyen. Szobánként legfeljebb 2 kis szőnyeg használható. Jó hely lehet például a szoba bejárata vagy a kanapé alatti tér. Ha a szőnyeget a szoba közepére szeretné helyezni, megteheti, de ebben az esetben használjon egy kicsit nagyobb darabot, amelyik beleillik a térbe.

Katalógusunkból ajánljuk

Minimalista bútorok

Az első probléma a túlzott mennyiségű bútor. Ha szellősebbé szeretné tenni a teret, csak azokat a bútorokat használja, amelyek elengedhetetlenek az életéhez. Különösen kerülje a szobában szétszórt apró darabokat. Néhány nagyobb darab jobb megoldás, de ezek nem lehetnek túl nagy méretűek, zsúfoltak vagy más módon feltűnőek.

Válasszon tiszta, lehetőleg éles vonalvezetésű bútorokat. A kerek asztalok és székek vagy egy avantgárd kanapé nem jó választás! Bármilyen mintázat szintén nem megfelelő. A bútorok kiválasztásakor érvényes a régi mondás: "a kevesebb néha több".

A bútorok elrendezése egy másik döntő tényező. Helyezze inkább a sarkokba és a falakhoz. Egyszerűen fogalmazva, próbáljon meg minél több szabad helyet teremteni a szobában. Jó megoldást jelentenek például a falakkal egybeolvadó beépített szekrények. Így nem fogja zsúfolni a szobát olyan tárgyakkal, amelyek feleslegesek és a szűkösség érzetét keltik.

Ha szereti a fát, akkor sajnos a tömörfa nem sokat segít ebben a tekintetben. A fa megengedett, de csak nagyon finom és egyszerű kivitelben. Az alumínium, a műanyag és természetesen az üveg is megfelelő anyagnak számítanak. Kerülje a sötét színeket! A bútoroknak a falakhoz hasonló stílusúnak kell lenniük. Nem ugyanarról a színről beszélünk, hanem az adott árnyalatok erősségéről. Például szürke, de nem fekete bútorokat használhat egy homoksárga falhoz.

Tükrök, fények és megfelelő kiegészítők

 • A tükrök visszaverik a fényt, és a térben nagyobb mélység benyomását keltik. Ha úgy dönt, hogy így oldja meg a problémát, akkor kevesebb, de nagyobb tükröt használjon, soha ne sok kicsit! Ne feledje, hogy a megfelelő magasságban, azaz körülbelül szemmagasságban helyezze el őket.
  A fényes felületek a nagyobb és világosabb tér illúzióját is keltik. Alkalmazhatja őket padlón, falon, bútorokon, vagy használhat fényes, csillogó tapétát. Ezzel szemben minden matt felületű elem teljes mértékben kerülendő.
  A tartozékok általában nagyon gyakori problémát jelentenek. A takarók, szőnyegek, szobrocskák, virágcserepek, sőt a falakon lévő festmények és fényképek vizuálisan jelentősen kisebbé teszik a teret. Néha ez a csökkenés nem csak optikai, hanem valós is. Tehát próbálja meg elkerülni az ilyen felesleges dolgokat. Egyszerűsítse és könnyítse meg a teret, amennyire csak lehetséges.

Vigyázat a rendetlenséggel!

A bútorokon szétszórt ruhák, el nem rakott edények, az asztalon széthagyott könyvek, minden, aminek nincs állandó helye, csökkenti a teret körülöttünk. Néha a szellősség érzését tényleg csak a rendrakással lehet elérni. Itt fontos szerepet játszik a tárolóhely. Sok kell belőle, és el kell rejteni. Kis lakásokban a legjobb megoldást a tárolóhelyekkel ellátott ágyak, kanapék vagy zsámolyok és fiókos asztalok jelentik.

FIGYELEM: Ha emeletes ágyon gondolkodik, hogy irodát vagy ülőhelyet alakítson ki alatta, nem biztos, hogy ez a legjobb ötlet! Egy ilyen megoldás segít abban, hogy több tárolóhelyet biztosítson, de a zsúfolt érzés vizuálisan inkább elvehet a nagy tér hatásából!

Katalógusunkból ajánljuk


Hozzászólás írásaKözzétéve: 09.01.2023
A cikk értékelése:
(89.2%)

További cikkek a kategóriában:

Hogyan védjük meg a háztartási készülékeket viharban?Hogyan védjük meg a háztartási készülékeket viharban?

Még egy rövid vihar alatt is becsaphat a házba a villám, és komoly károkat okozhat a tévében, a routerben, a számítógépben vagy a konyhai készülékekben. Ma tanácsokat adunk azt illetően,...

Hogyan használjuk a tojáshéjat? A kertben komposztként és a virágokon tápként.Hogyan használjuk a tojáshéjat? A kertben komposztként és a virágokon tápként.

A tojáshéj változatos felhasználásával fokozatosan Ön is rájön, hogy nem kell eleséget vásárolnia a tyúkoknak, tápot a növényeknek, sem drága és vegyszerekkel teli...

Milyen bejárati ajtót rakjunk a házba vagy a lakásba? Választhat alumínium, műanyag és fa kivitelezés közül, de az áruk változóMilyen bejárati ajtót rakjunk a házba vagy a lakásba? Választhat alumínium, műanyag és fa kivitelezés közül, de az áruk változó

A bejárati ajtó a házba jutást biztosítja, ezért kiválasztása felelősségteljes feladat. Az alumínium, műanyag és fa bejárati ajtók különböző biztonsági, szigetelési és egyéb...