Montessori játékok: támogassák gyermekük természetes fejlődését!

Nem egyszerű felkészülni egy kisbaba jöttére. Az elkőkészületek többé-kevésbé kellemes része a vásárlár. Babakocsi, kiságy, ruhák és játékok. Éppen a megfelelő játékok kiválasztásáról fogunk mai cikkünkben beszélni! Nem egyszerű választani a rengeteg játék közül! 

Montessori játékok

El kell kerülni azokat a játékokat, amelyek negatívan hatnak a gyermek fejlődésére vagy olyan anyag felhasználásával készülnek, ami ártalmas a gyerekek számára. Hallották már a Montessori nevet? 

Maria Montessori alapelvei

Nem fogunk pedagógia előadást tartani, de ahhoz, hogy megérthessük a Montessori jelentését, fontos tudni, hogyan alakult ki. A kifejezés az olasz Maria Montessoritól ered, aki orvos és az óvodai nevelés megalapítója volt. Egy nő, aki önállóságra nevelte a gyerekeket. Fejlesztette érzékeiket, képességeiket és csak vészhelyzetek esetében avatkozott közbe. Arra tanította a gyerekeket, hogy saját maguk fejlesszék testi és lelki képességeiket a kulturális környezetükben, a színek megismerésével, különféle illatokkal és az asszociációs összefüggések fontosságát is hangsúlyozta. Alapelvei oda vezettek, hogy a gyermekek leghatékonyabban érzékeik és mozgás által tanulnak. 

Fontosak azok az alapelvek is, amelyek az egyes játékok kinézetét és rendeltetését határozzák meg. Amellett, hogy Maria Montessori megalkotta az óvodai nevelés módszereit, 6-9 és 9-12 éves gyermekek számára is kialakított egy tantervet. Az életkor alapján tökéletesítenék képességeiket a szociális szférában is. 

Montessori játékok gyerekeknek

A Montessori nevelés azonban nem csak az ismereteket és a teóriát érinti. A környezet és a felszereltség is nagyon fontos, amivel a gyerekek dolgoznak. A játékok, bútorok és kiegészítők mind hozzájuk alkalmazkodnak. A székeket, asztalokat, szekrényeket és játékokat meleg és puha anyagból kellene gyártani. Ez általában a fa. Maria Montessori szerint a műanyag túlságosan hideg és nem megfelelő. Napjainkban azonban már műanyagból is gyártanak olyan játékokat, amelyek megfelelnek a követelményeknek. 

Maria Montessori fő alapelvei:

  • a gyermek azt teszi, amihez képessége és elegendő tudása van
  • a környezetet a gyermek igényeihez és nem a felnőttek elképzeléseihez kell alakítani
  • a legfontosabb az önállóság és az öszpontosítás, mivel így fejlődik az egyéniség
  • minden érzéket fejleszteni kell
  • korral nehezíteni kell a feladatokat, ami főként a nevelésben és a tevékenységekben nyilvánul meg (Montessori játékok)
  • a fejlődés az önnevelésen alapszik, a pedagógus nem saját elképzelései szerint neveli a gyermeket, hanem figyelemmel követi és segít igényei kielégítésében, amely a gyermek fejlődéséhez vezet 

Montessori játékok

A módszer megalkotójának alapelveit tehát már ismerik. Eljött az idő, hogy a játékokról is beszéljünk, amelyek teljesítik ezeket az elvárásokat. Mi a Montessori játékok célja? 

Az érzékek aktiválása

Az egyik legfőbb alapelv, amely a nevelést érinti az az érzékek és képességek fejlesztése. Ehhez alkalmazkodnak a játékok is. Minél több érzékszerv kapcsolódik be a játékba, anál könnyebben fogadják a gyerekek az információt és sokkal könnyebben megjegyzik azt. A Montessori játékok úgy vannak kialakítva, hogy a látás, a hallás és a tapintás egyszerre aktiválódjanak. 

Montessori játékok a legkisebbeknek

A játékok sok részlettel rendelkeznek, érdekes a formájuk, színük, súlyuk, méretük és struktúrájuk. Ez miatt a gyermek használja a motorikus képességeit is. Amennyiben minden nap ezekkel a játékokkal játszik, akkor az agyban új idegpályák alakulnak ki. A motorikus képességek összefonódnak a praktikus tevékenységekkel, amikor a gyermek igyekszik koordinálni saját mozgását. 

A készségek fejlesztése

Egy dolog az érzékek aktiválása, de a játékok mindig egy konkrét tevékenység gyakorlására fókuszálnak. Nem mondhatjuk, hogy a Montessori játékok multifunkcionálisak. A kognitív funkciók fejlesztését illetően mindenképpen, hiszen a gyermek megismeri az előbb említett tulajdonságokat és több érzékszervvel észleli a játékot. 

Montessori játékok a gyermekek fejlesztésére

A készségek esetében egyszerre csak eggyel érdemes foglalkozni. Mivel az adott készség egy konkrét tárgyhoz kötődik, azért a gyermek könyebben tudja izolálni az tevékenységet. Ha a játék egyszínű, egyenletes felületű és illatú, akkor már készen is van a tökéletes játék egy készség fejlesztésére. Pl. a színes kockák. Amikor a gyermek egymásra teszi őket, akkor a méretet kíséri figyelemmel, ezért nem jó, ha az eltérő színek és formák elvonják a figyelmét. Ha ismételten az egyszínű kockákkal fog játszani, akkor egy idő után mindenképpen elkezd majd építkezni velük. 

A hibák ellenőrzése

A Montessori játékok a pedagógia alapelveihez alkalmazkodnak. A nevelés során a pedagógus nem felsőrendű személyként van jelen, aki utasításokat ad. A gyerekeknek egyedül kell rájönniük a megoldásra. A hibák ellenőrzése ezért nagyon fontos, de nem úgy, hogy a gyermek megkérdezi, helyes-e a válasza! A felnőtt sem mondhatja meg a gyermeknek, hogy nem jól végzi a feladatot. 

A Montessori játékok általában magukba foglalják a hibák ellenőrzését. Például, ha egy geometrikus kirakós esetében rossz helyre kerülnek a kirakós darabjai, akkor nem fog összepasszolni a végeredmény. A felület nem lesz egyenletes, amit a gyermek láthat és tapinthat is. Ebből tudhatja, hogy sikerült-e a feladat. A gyermekeknél a hibák ellenőrzése fejleszti az önállóságot és a kreativitást. Az egyik próbálkozás követi a másikat és ez a figyelmet fejlődését is elősegíti. Ezen kívül arra is rájön, hogy tévedni emberi dolog. 

A játékok magukat adják

A gyermekek számára a világ a nagy ismeretlent jelenti. Minden amit csinálnak, új számukra és felfedezésre vágynak. Ebből adódóan nem előnyös, ha megmásítjuk a valóságot. Az új információk és ismeretek szerzése a mindennapok részét képezi. Ahogy a felnőttek, úgy a gyermekek is az igazságot szeretnék tudni. 

Kreatív fa Montessori kirakós

A készségeket és ismereteket csak úgy lehet fejleszteni, ha valódi élményeket nyújtunk a gyermekeknek. Nem kell műanyag gyümölcsökkel játszani! A gyerekek örömmel játszanak valódi dolgokkal! Előszeretettel bekapcsolódnak a sütik sütésébe is! Kisebb korban olyan aktivitásokat is bevezethetünk, amelyek fejlesztik a motorikus fejlődését és a mozgáskoordinációt. Gyöngyök átöntése egyik tálkából a másikba, karikák felfűzése egy cipőfűzőre, stb. Ezek ugyan nem képezik a Montessori módszer részét, de gyakran segítenek a későbbi jó teljesítmény elérésében. 

Természetes anyagok

A természetesség a felhasznált anyagok esetében is fontos. Az esztétikai szempontot is figyelembe kell venni, hogy a környezet vizuális szempontból is megfelelő legyen. Ebben a játékoknak is nagy szerepük van! Főleg a fát, a gyapjút és más természetes anyagokat érdemes előnyben részesíteni. A játékoknak konkrét funkciót kell ellátniuk. Nem elég, ha színesek és hangot adnak ki! 

Tippek Montessori játékokhoz

Kirakós puzzle - ABC

Ez egy kiváló módja a megismerő funkciók fejlesztésének. A cél az egész ABC elsajátítása. A betű formáju fa kirakós lehetővé teszi a formák és színek megismerését, ill. az orientációs képességek fejlesztését. 

Montessori kirakós - ABC

Fejleszti a finommotorikát és nagyobb korban segít az ABC elsajátításában. Amennyiben a gyermek rossz helyre teszi a betűt, akkor rögtön észreveheti hibáját. 

Rózsaszín Montessori torony

Építés során a gyermek fejleszti a tárgyak méreteinek észlelését. Amikor egymásra helyezi a tárgyakat, akkor rájön, hogy az egyre magasabb. Ez a rózsaszín torony alapelve. Mivel a torony egyszínű, ezért nem vonja el a gyermek figyelmét a konkrét céltól, ezért sokkal egyszerűbben elsajátítja a méretek megkülönböztetését. 

Rózsaszín Montessori torony

A torony egy állvánnyal is rendelkezik. Építéskor a gyermeknek fokozatosságra kell törekednie, amely lehetővé teszi, hogy az egész tornyot fel tudja állítani és az összes részt fel használhassa. Ha nem sikerül, akkor a torony egyszerűen eldől. 

Nikitin logikai játék

Nálunk újdonságnak számít. A Nikitin olyan játékok gyártásával foglalkozik, amelyek a gyerekek oktatására és a képességek fejlesztésére fókuszálnak. Mindegyik játék megfelel a Montessori alapelveknek. Ez a konkrét játék a térlátást és az ellentétek megkülönböztetését fejleszti. 

Montessori Nikitin - logikai játék

A gyermek különbséget tesz az irány, a formák, a magasság, a hosszúság és a méretek között. A játékot játszhatja egyedül vagy csapatban. A feladatoknak egyedi megoldásuk van, de több válasz is elfogadható.  A gyermek fejlesztheti kreativitását és önállóságát. 

Az ajánlott termékeket online is megvásárolhatják

[table2]

Termékek megjelenítése a kategóriában:

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.05.2021
A cikk értékelése:
(90.2%)

További cikkek a kategóriában:

Kétszemélyes elektromos autó 1 éves kortól. Segítünk választani!Kétszemélyes elektromos autó 1 éves kortól. Segítünk választani!

Észrevették, hogy a gyerekek egyre gyorsabban felnőnek? Ha lehetne, akkor már 3 éves korukban jogosítványt szeretnének, mert a bicikli nem elég! A játékok világában ezért nagyon...

Hogyan válasszunk iskolatáskát egy elsősnek vagy egy középiskolásnak?Hogyan válasszunk iskolatáskát egy elsősnek vagy egy középiskolásnak?

Az iskolatáska az alapvető iskolai kellékek közé tartozik. Hiszik vagy sem, sokaknak komoly fejtörést okoz a kiválasztása, mivel szépet, praktikusat és kedvező árút szeretnének. Mi...

Babaház fából, műanyagból és kartonbólBabaház fából, műanyagból és kartonból

Nem tudják eldönteni, hogy melyik babaház lenne a legjobb csemetéjük számára? Fa, műanyag vagy karton? Cikkünkből megtudhatják, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes...