Milyen túracipőt válasszunk? Magasszárút! Próbálják ki a Garmontot vagy a Mammutot

A hegyekbe készülnek, de a cipősszekrényben csak a sportcipők és a szandálok mosolyognak vissza Önökre? Vannak olyanok, akik bátorkodnak szandálban menni a hegyekbe, de ne Önök legyenek azok!  A lábnak stabilnak kell lennie! Ez egyértelmű!  

Minőségi túracipő

Nem tudják pontosan milyen cipő való Önöknek és hogyan válasszanak a kínálatból? Mi alapján vásároljanak túracipőt? 

Kedvelt túracipők

A túracipők típusai

Először bemutatjuk Önöknek a túracipők fajtáit, hogy tisztában legyenek a különbségekkel. Nem minden turisztika egyforma! A kevésbé igényes utak nem követelnek meg olyan sokat, mint az igazán nagy kihívást rejtők! A boltokban öt kategórit találhatnak. 

Túraszandálok

Igen, ilyen is létezik. De ha sziklák közé készülnek, ezeket inkább hagyják otthon! Kutyasétáltatáskor nagyobb hasznukat lelik! Kevésbé igényes túrák alkalmával jöhetnek jól, amikhez nem szükséges a boka stabilitása. 

Túraszandálok

A nyári eső kellemes lehet, de nem egy egész napos túra alkalmával. Csak akkor válasszák a túraszandált, ha kint meleg van és az elkövetkező napokban csak napsütés várható.  

Outdoor cipők

Ezek nem konkrétan túracipők. Inkább futóknak és biciklistáknak lettek kitalálva, de egy egyszerűbb terepen is megállják a helyüket. A szandálokkal összehasonlítva jobb választásnak bizonyulnak. Nem rendelkeznek vibram talppal, így igényesebb terepen megcsúszhatnak. Védőréteget is hiába keresnek rajtuk. Ha élvezni szeretnék a túrát, akkor a hegyekbe ilyen cipőbe inkább ne induljanak! 

Trekking cipők

Ezek már igényesebb terepre is jók lehetnek, de ne terheljük túl őket! A vibram talp és a vízlepergető réteg teljes értékű túracipővé teszi. Egyetlen hátrányuk, hogy nem biztosítják a bokát. Sokáig tudnak benne sétálni, de a sziklás helyeket inkább kerüljék el! Soha nem tudhatják, hogyan lépnek a sziklás felületen és nem stabil bokával bármelyik lépés balul sülhet el. Alkalmasak mindennapos használatra. Ha nem szeretnének a turisztikával professzionális szinten foglalkozni, akkor a trekking cipő a megfelelő választás. 

Magasszárú trekking cipők

Ezek a cipők az igényes, magashegyi turisztikára is alkalmasak. Stabilak, általában bőrből készültek és védőréteggel vannak ellátva. A lábat stabilan tartják és a bokát is bebiztosítják, még akkor is, ha éppen rosszul lépnek vagy megcsúsznak. 

Trekking cipő

Orruk gyakran gumival fedett, mely az ütközéseket tompítja. A vibram talp összetettebb tagolású, hogy kényelmesebb legyen a sziklákon járni. Nem téli turisztikára valók, de sok esetben hágóvasat is tudunk csatolni rájuk. 

Magasszárú (téli) trekking cipők

Néhányan télen sem tudnak ellenállni a túrázásnak. Ilyenkor a terep igényesebb, ezért igényesebb felszerelésre van szükség! Ezeknek a cipőknek meg kell birkózniuk a kövekkel, hóval és jéggel. Semmilyen terep nem idegen számukra! Mindegyikre lehet hágóvasat csatolni. Nem foglalnak sok helyet a hátizsákban és néha igazán jól jöhetnek. 

A túracipőt ki kell próbálni

Jól gondolják! Először is tisztázni kell, milyen túrák alkalmával szeretnék haszálni a túracipőt. A túracipők elég nagy befektetésnek bizonyulnak, így ha csak néha kimennek az erdőbe, akkor nincs rá szükségük. Gondoljanak arra, hogy a cipőknek az igényesebb terepet is bírni kell. Pont ezért figyeljenek a választásnál! Nehogy a túra felénél jöjjenek rá, hogy már egy lépést sem tudnak megtenni ezekben a cipőkben. 

Minőségi outdoor cipő

A cipőt délután vásárolják. A lábaknak ekkor más formájuk van. Próbálják fel a cipőt vastag zoknival is. Ez nem csak turisztikai látszat! A vastag zoknira sokkal jobban passzol a cipő is. A túl szűk cipő bőrkeményedést eredményezhet, míg a túlságosan laza cipő nem biztosít megfelelő stabilitást. A szaküzletekben találhatnak lejtős részeket is, hogy a cipőt terepen is kipróbálhassák. A túracipők az Ön védelmét szolgálják! Önnek kell tudni, hogy mit vár el tőlük. Járjon körbe pár üzletet és azt válassza, ami olyan, mintha az Ön lábára lett volna szabva. 

Minőségi cipő a hegyekbe

Túracipőt nem csak egy szezonra vásárolnak! Egy minőségi darab több éven át szolgálja majd Önöket. Lehet, hogy többet kell rá költeni, de lábaik hálásak lesznek. Hiszen a turisztika alatt éppen a lábak vannak leginkább megterhelve! Fogadják meg a szakemberek tanácsát és próbálkozzanak különféle márkákkal és modellekkel. A cipőt maguknak választják! Az, amely barátjuknak tökéletes volt, Önöknek nem biztos, hogy az lesz. Mindenkinek más formájú a lába. Azt a fazont válasszák, amelyben a legjobban érzik magukat! 

A túracipő ápolása

Sok pénzt fektettek a túracipő vásárlásába és reménykednek, hogy legalább egy évet bírni fognak? Ápolják megfelelően és sokkal tovább jó állapotban maradnak!

  • Rendszeres tisztítás! Ha sokáig rajta marad a sár és só, az roncsolja az anyagot.
  • A megfelelő vízlepergető használata meghosszabbítja a vízállóréteg élettartamát és bőrcipő esetében védi a cipőt a kiszáradástól, repedezéstől. 
  • Sok turista, főleg a magashegyi turisták lábszárvédővel óvják a cipőjüket. Ez véd az eső és hó ellen, de a kövek és szennyeződések ellen is, melyek amúgy árthatnának a cipőnek. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 18.04.2019
A cikk értékelése:
(91.6%)

További cikkek a kategóriában:

A legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botokA legjobb teleszkópos túrabotok és Nordic walking botok

A túrázáson kívül az utóbbi években nagyon felkapott lett az ún. Nordic Walking sportág is. Ez lényegében gyaloglás, speciális botokkal és egyedi mozgástechnikával. Mi bemutatjuk Önöknek...

Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.Hogyan válasszunk fejlámpát futáshoz? A legjobbak tölthetőek.

Milyen fejlámpákkal találkozhatunk manapság a boltokban és mit kell róluk tudnunk? Hogyan választhatunk a bőséges kínálatból? Milyen paraméterekre figyeljünk? Cikkünkből mindent...

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra. Segítünk a választásban!

A legjobb biciklitartók a vonóhorogra, a tetőre és a hátsó ajtóra? A választás igazi fejtörést okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a különféle lehetőségeket és a konkrét típusokat.