Milyen szellőztetőt vásároljunk a fürdőszobába és a WC-be? Időkapcsolós és visszacsapó szelepes szellőztető.

A wc és a fürdőszoba általában a két legkisebb helyiség egy lakásban.  Emellett ezekben a helyiségekben sokszor viszonylag nagy a páratartalom és különféle szagok is gyakran terjengenek, ráadásul ezek a kisebb térfogatból adódóan még intenzívebben érezhetőek. 

WC szellőztető a kellemetlen szagok eltávolítására

Ennek ellenére nem minden fürdőszoba van ellátva szellőztető ablakkal. Sok esetben az elhelyezkedés miatt ez a megoldás nem is jöhet szóba! Ilyen esetekben a szellőztető rendszer beszerelése a leghatékonyabb módszer, mellyel egyszerűen megszabadulhatunk a felesleges nedvességtől, szagoktól. Így mindig kényelmes, kellemes wc-be és fürdőszobába léphetünk be. 

Hogyan szellőztethetünk? 

Több módszer is létezik a szellőztetésre. A legtöbb esetben a természetes szellőztetés bizonyul jó megoldásnak. Ez ablak segítségével történik. Ezt a szellőztetési módszert nem minden helyiség esetében lehet alkalmazni, így valamikor más utat kell keresni - ez akár a szellőztető rendszer is lehet. A típusok mellett különböző módszereket is megkülönböztetünk: 

 • A túlnyomásos szellőztető ventilátor a környezetből származó levegőt vezeti a helyiségbe egy ventilátor segítségével. A helyiségben ilyenkor túlnyomás keletkezik, amelynek köszönhetően a felesleges levegő kiszorul a helyiségből. 
 • A radiális (alacsony nymású) ventilátor pont az előző ellentéte. Ebben az esetben a levegőt a ventilátor elszívja a helyiségből, így lehetővé teszi a friss levegő beáramlását (beszívó nyílás). Ez a leggazdaságosabb és a leggyakrabban használt megoldás. 
 • A kiegyenlített nyomású szellőztetést az előbb említett módszerek kombinációjával jön létre. Míg az alacsony nyomású szellőztetés a leggazdaságosabb, addig a kiegyenlített nyomású szellőztetés a leghatékonyabb. A várt hatást elszívó és befúvó ventilátorok segítségével érhetjük el, melyeknek nem kell egyforma teljesítménnyel rendelkezniük (ilyen esetben enyhe túlnyomás vagy vákuum keletkezik). 

Szellőztető a kellemetlen szagok eltávolítására

A szellőztető és annak paraméterei

Akárhogy is szeretnék szellőztetni a helyiséget ablak nélkül, mindenképpen valamelyik előbbb említett szellőztető közül kell választaniuk. A legalapvetőbb paraméter, melyet figyelembe kell venni, az a légteljesítmény, tehát az a levegőmennyiség (m3/h), amelyet a ventilátor képes adott idő alatt kicserélni. Jó figyelembe venni az elektromos teljesítményt és a zajkibocsátást is. Azt decibelben adják meg. A feltüntetett zajszint a berendezéstől három méterre érvényes. 

Hogy részletesebb képet kapjanak a zajkibocsátás értékeiről, olvassák el a következő táblázatot: 

 • 10 bB – a levelek susogása enyhe szellő esetén
 • 20 dB – szélccsend, természet
 • 30 dB – csendes szoba, hálószoba
 • 40 dB – általános zaj
 • 50 dB – enyhe eső, halk TV
 • 60 dB – mosogatógép, hangosabb beszélgetés
 • 70 dB – mosógép
 • 80 dB – porszívó, kiáltás
 • 90 dB – vonat, teherautó
 • 100 dB – láncfűrész
 • 110 dB – rock koncert, légkalapács
 • 130 dB – vadászrepülőgép, fájdalomküszöb, a halláskárosodás veszélye

A fedél is fontos

A szellőztetők külön paramétere a fedél, amely meghatározza a védettségi fokozatot. Az EN 60 529 normával van meghatározva, amely megadja a berendezés védettségi szintjét idegen testekkel és folyadékokkal szemben. IP kóddal és két számjeggyel szokták feltüntetni - az első számjegy az idegen testekkel szembeni védettségi szintet fejezi ki, míg a másik a folyadékkal szembeni védettségi szintet határozza mag. 

Az első számjegy karakterisztikája

Védettségi
fokozat 

Védelem érintés ellen

Védelem idegen testekkel szemben

IP 0x

védelem nélkül

védelem nélkül

IP 1x

kézfej (> 50 mm)

nagy tárgyak (≥ 50 mm)

IP 2x

ujjak (> 12 mm, 80 mm hosszú)

kis tárgyak (≥ 12,5 mm)

IP 3x

eszköz (> 2,5 mm)

apró tárgyak (≥ 2.5 mm)

IP 4x

eszköz, drót (> 1 mm)

nagyon apró tárgyak (≥ 1 mm)

IP 5x

bármilyen segédeszköz

por

IP 6x

bármilyen segédeszköz

porálló

A szellőztető fedele és az idegen tárgyak elleni védelem szintje

A második számjegy karakterisztikája

IP

VÉDETTSÉGI FOKOZAT

IP x0

Védelem nélkül

IP x1

Védelem függőlegesen csepegő víz ellen

IP x2

Védelem rézsútosan csepegő víz ellen

IP x3

Eső elleni védelem

IP x4

Freccsenő víz elleni védelem

IP x5

Vízsugár elleni védelem

IP x6

Intenzív vízsugár elleni védelem

IP x7

Ideiglenes vízbe merítés elleni védelem

IP x8

Tartós vízbe merítés elleni védelem

A feltüntetett értékek alapján láthatjuk, hogy maximális védelmet azok a fedelek nyújtanak, melyek IP 68 értékkel vannak jelölve. Ez a biztonsági fokozat azonbann wc-k és fürdőszobák esetében nem szükséges. 

A szellőztetők típusai

A típusok és feltételek alapján a következő ventilátorokkal találkozhatunk a piacon: 

 • Axiális: a levegő közvetlen kifújását biztosítja egy rövid csövön vagy falon keresztül (ablak vagy fali ventilátorokról van szó)
 • Radiális: légtechnikai csövekre van rákötve, melyek hosszabbak és nagyobb bennük a statikus nyomás (csöves vagy fali ventilátorokról beszélünk csöves légkifújással)
 • Csőventilátorok: az ilyen ventilátorokat szinte bárhová be lehet építeni a csőrendszerbe. A helyiség központi szelllőztetésére is megfelelőek. Ezen ventilátorok esetében a használat gyakoriság is döntő fontosságú - amennyiben csak időnként szeretnék használni, akkor egy csúszócsapágyas ventilátor is megfelelő lesz, de ha napont több, mint 8 órán át szeretnék üzemeltetni a berendezést, akkor gyolyóscsapággyal rendelkező modellt keressenek! Amennyiben a ventilátor más ventilátorokkal is összeköttetésben van, akkor a visszacsapó szelep használata is lényeges, amely meggátolja a kellemetlen szagok és a rossz minőségű levegő visszaáramlását a helyiségbe. 

Vezérlés

A vezérlés is egy, azon paraméterek közül, melyek döntő fontosságúak lehetnek a vásárlás során. Klasszikus megoldás a húzással történő vezérlés - zsinórral vagy a falon lévő kapcsolóval.

A szellőztető vezérlése a fürdőszobában

A fejlettebb szellőztető rendszerek más vezérlési lehetőségeket is kínálnak, mint pl. a páratartalom alapján történő be- és kikapcsolás. Ilyenkor maga a vásárló határozhatja meg, hogy milyen körülmények között üzemeljen a berendezés. A megadott értékek alapján a szellőztető kiértékeli a pillanatnyi szituációt és az alapján végzi feladatát. Némely modellen időzítőt és fordulatszám mérőt is lehet beállítanni.  

A rövidítések magyarázata

A ventilátor kiválasztása során valószínűleg találkoznak majd pár rövidítéssel, amelyek a ventilátor típusát specifikálják. Melyek a leggyakrabban használt rövidítések és mit jelentenek? 

 • PIR – passzív infra mozgásérzékelő bekapcsoláshoz
 • T – lehetőség időzítő beállítására
 • HCS – páraérzékelő
 • A – ventilátor automata zsaluval
 • LL – golyóscsapágyas ventilátor

Hozzászólás írása
Közzétéve: 24.04.2020
A cikk értékelése:
(89%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Madársóska - a gyógyhatású növény gondozásaMadársóska - a gyógyhatású növény gondozása

A természetben 800 fajtája fordul elő, de nálunk leggyakrabban az erdei madársóskával találkozhatunk. Segít a rossz közérzeten, ínygyulladáskor és a gyomor fájdalmakor is. Hogyan...

Puhafalú medence foltozásaPuhafalú medence foltozása

A medencén lévő lyukak keresése olykor nagy fejtörést okoz, de mindenképpen elhanyagolhatatlan. Hogyan találjuk meg a medencén lévő lyukat? Cikkünken megismerkedhetnek a legegyszerűbb...

Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes. Napelem panelek házra, nyaralóra vagy medencére. Minden, amit tudni érdemes.

Napelemmel sok pénzt lehet spórolni. Mit kell róluk tudni? Mi alapján érdemes választani? Hogyan lehet elintézni a támogatást? Minden fontos információt megtudhatnak cikkünkből.