Konyhapult műkőből vagy természetes kőből

Új konyhát építenek vagy a régit szeretnék felújítani? A konyha a háziasszonyok átmeneti otthonának is nevezhető, éppen ezért érthető, hogy a nők egy tökéletes stílusú konyhát szeretnének. A végleges döntés meghozása azonban sokszor nehéz folyamat! 

Márvány konyhapult

Kő, fa, kerámia, márvány, természetes vagy műkő. Már rá is tapintottunk a lényegre! A konyhapult a konyha egyik legfontosabb része! A konyhaszekrény megtervezését akár egy profira is bízhatják, tehát egy építész vagy egy dizájner segítségét is kérhetik. Akár egy kész konyhaszekrényt is vásárolhatnak, melynél figyelembe kell venni a méreteket is! A gyártónak is szenteljenek kellő figyelmet, hogy ne lepődjenek meg az áron vagy ne vásároljanak rossz minőségű konyhaszekrényt!

Márvány, kő vagy gránit munkalap? Műkő vagy természetes kő? A kerámia konyhapult valóban ellenálló? A megfelelő anyag kiválasztása néha nagyon nehéz és bonyolult feladat! Emellett az ár is döntő fontosságú. Általában a gyártótól és az adott anyagtól függ. Nézzük meg a lehetőségeket közelebbről is, hogy biztosan a jó döntést hozzák meg! 

Mit várunk el a konyhai munkalaptól? 

Első sorban tudatosítani kell, hogy a konyhapult a konyha egyik leggyakrabban használt és legleterheltebb eleme. Ebből adódóan fontos meghatározni, hogy mit kell egy konyhai munkalapnak kibírnia. A különböző anyag ugynis más árat és minőséget takar. Ne csak a dizájnt vegyék figyelembe, de a praktikusságot is, hiszen a konyhapultot senki nem szeretné évente cserélni! 

Laminált konyhapult

A laminált konyhapult klasszikusnak számít, tehát nagyon elterjedt. Préselt falapokból áll, felülete pedig laminált. Ez mintázatot és színt ad a konyhapultnak. A laminált konyhai munkalap a legolcsóbb lehetőség a piacon. Hátránya az, hogy nagyobb a nedvszívóképessége, melynek hatására deformálódhat. Néha a lapok összekapcsolódásánál is lehet probléma, mivel ezeket a réseket nehéz kitisztítani. 

Laminált konyhapult

A laminált munkalap nem alkalmas szeletelésre, mivel a vágások az egész felület minőségét rontják és könnyen koszolódnak. A laminált felületre forró edényeket, melyek hőmérséklete 180°C-nál magasabb sem ajánlott rakni. Előnye, hogy rengeteg színeben és mintázatban megvásárolható, ill. kedvező az ára. A laminált munkalapot rendszeresn kell tisztítani és fertőtleníteni. Egy méter laminált munkalapért (általában a konyhaszekrénnyel kombinálva) kb. 9 - 23 ezer forintot kell fizetni. 

Konyhapult természetes kőből

Vagy gránit munkapult egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A természetes kő egy ökologikus választás. Felszívja a nadvességet, ezért a konyhában használt természetes követ sellakpolitúrral szokták kezelni, ami meggátolja a víz felszívódását. Ez a kő struktúrájának és rendszertelen repedéseinek köszönhető. Előnye a modern kinézet és szerkezet, melyet a természetes anyag nyújt. A gránit vagy a kvarc nagyon ellenálló anyagok, melyek nem igényelnek különösebb ápolást. 

Konyhai munkalap márványból

A márvány munkapult a gránittal szemben „puhább“, de struktúrája lágyabb és esztétikus, fényes felülettel rendelkezik. Általánosan véve a természetes kő kemény és ellenálló, pl. a magas hőmérséklettel szemben is. Karbantartását rendszeres csiszolással biztosíthatják be. A természetes kővet falra vagy kintre is szokták használni, tehát ápolása nem bonyolult feladat. 

A konyhai munkapult esetében a lapok kapcsolódásánál 1 - 2 mm-es illesztésekkel is kell számolni. Az ár a gyártótól és a kő megmunkáltságától is függ! Egy méter általában 100 - 167 ezer forintba kerül. 

Konyhapult műkőből

A műkőből készült konyhapult egyre keresettebb. A legtöbb esetben alumínium-hidroxid granulátumból (gránit vagy kvarc) és hibrid gyantából készül. Ez az anyag semmilyen vegyszerrel nincs kezelve, ill. nagy előnye az is, hogy könnyedén formázható. A műkő ugyan ellenálló, de nem szabad közvetlenül a konyhapulton szeletelni, hiszen azzal könnyen megsérthetik a műkő felületét. A magas hőmérséklet nem tesz kárt benne, de nem ajánlott feleslegesen terhelni az anyagot!

Konyhapult műkőből

Az is óriási plussznak számít, hogy a műkő struktúrája nem rendszertelen, nincsenek benne repedések és illesztések. Méretek alapján egy darbként le tudják gyártani. A műkő specifikus fajtája a Polyston solid surface, amely még ellenállóbb, mint a megszokott műkő. 

A műmárvány is egy lehetőség. A műkövet különféle színben is elő tudják állítani, ezért falra, bárpultokra, kandallókra vagy kültérre is gyakran használják. Egy méter műkőért 100 - 150 ezer forintot kell fizetni. Nézzék meg a Zodiaq gyártó kínálatát! 

Konyhapult tömörfából

Hiszen a fa régen is és most is népszerű, így hisszük, hogy még sokáig az is mard. Ez a konyhára is érvényes! A tömörfa különleges stílussal rendelkezik, ami jellegzetes hangulatot teremt. Az igazság az, hogy a fa egy természetes anyag, ezért vannak gyengeségei is. Nagy nedvszívó képesség, gyúlékonyság és puhaság. A fa konyhapult általában fa hasábokból készül. Ez után formázható és színezhető a megrendelő kérése szerint. 

Konyhapult tömörfából

Az a fa, melyet az üzletekben látnak általában csak imitáció és legtöbbör laminált konyhapultról van szó. A tömörfa konyhapultot rendszeresen lakkozni kell, ill. karcolások, repedések esetén csiszolásra, majd impregnálásra van szüksége. Egy méter tömörfa munkalap ára 130 - 300 ezr forint körül van. Az árat a felhasznált fa típusa is befolyásolja.

Kerámia konyhapult

Elpusztíthatatlan, ellenálló, fényes és praktikus. Ezekkel a jelzőkkel is illethetjük a kerámia munkapultokat. Kőből, agyagból és gyantából készülnek. Átlagon felüli anyagról van szó, még akkor is, ha illesztéseket tartalmaz (1 - 2 mm). Ellenáll a mechanikus sérüléseknek és vízálló. Nyugodtan szeletelhetnek vagy dagaszthatnak a kerámia konyhapult felületén. 

A felülete fényes és antibakteriális. A magas hőmérsékletet is jól tűri. A flambírozás vagy egy meleg edény sem probléma számára. Elég rendszeresen letörölni és időnként kifényesíteni a pultot. A minőséget azonban meg kell fizetni! Minden gyártó más áron árulja termékeit. Általánosan véve egy méter kerámia munkalapért 200 - 250 ezer forintot kell fizetni. 

Kerámia konyhapult

Hisszük, hogy az anyagok és lehetőségek feltérképezése segít meghatározni a különféle lehetőségek előnyeit és hátrányait. Válasszanak a minőség és a saját ízlésük alapján! 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 23.03.2020
A cikk értékelése:
(91.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ágyszekrény kanapéval nem csak vendégeknek! Ágyszekrény kanapéval nem csak vendégeknek!

Ennek a találmánynak köszönhetően elegendő hely lesz a lakásban és adott esetben még egy ágyuk is lesz! Mik a további előnyök? Eláruljuk! 

Hogyan válasszunk bárszéket?Hogyan válasszunk bárszéket?

A bárpult megfelelő megtervezése mellett a bárszékek kiválasztása is nagyon fontos feladat! Ezek egymástól elválaszthatatlanok és így alkotják meg a kívánt hatást. 

Hogyan válasszunk pelenkázó pultot? Hogyan válasszunk pelenkázó pultot?

A kitűnő kivitelezés miatt bármelyik gyermekszoba részét képezheti. A pelenkázó pultnak első ránézésre is sok előnye van, ezért megéri egy ilyet vásárolni. Mi bemutatjuk Önnek a...