Hogyan termesszünk egrest?

Az egrest nagyon sok kertész kedveli. Találkozhatunk vele zöld, piros vagy sárga színben is. Már a 16. században is termesztettek az emberek ribizlit és egrest is!

Az egres érett gyümölcsei

Az egyik legelterjedtebb a fehér egres, ami Angliából származik. Héja fehéres zöld, sárgás és júliusban érik. Megfelelő a kertekbe és nem nehéz gondozni. Egy másik elterjedt fajta a "Trimphant", amely szintén júliusban érik. Héja aranysárga színű és elipszis alakú a termése. Egy másik faj, amely Skóciából származik kifejezetten ellenálló a kártevőkkel szemben. Héja sötétpiros. Az "Industria" elnevezést kapta. Az utoló faj amit megemlítünk Csehországból származik és zöldes sárga héja van.   

Hogyan termesszünk egrest? 

Az egres rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Csak ritkán lehet vele találkozni a boltokban, ezért sokan otthon kezdték el termeszteni. Egyáltalán nem nehéz a gondozása és akár 10 - 20 évig is elél. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen föld van a kertjükben. Az egres nem kedveli a nehéz, nedves földet. 

Egres bokor és termés

Nem kell minden nap öntözni, mivel nem kedveli annyira a vizet. A megfelelő talaj számára - tápláló, neutrális és enyhén savas. Az egrest ősszel vagy tavasszal érdemes kiültetni - ügyelni kell arra, hogy még ne legyenek fagyok! Az egres kedveli a ribizli közelségét, ezért sokszor egymás mellé ültetik őket. Az egres kedveli az árnyékot és a félárnyékot. Semmiképpen sem szabad túlságosan napos helyre ültetni! Az egres bokrok kellemes hangulatot alakítanik ki a kertben és esztétikusan hatnak. 

Az egres ültetése

Egres - bokor vagy fa - 1,5 méteres távolságot kell két növények között hagyni. A bokor gyökereit igazítsuk el a kiásott gödörben majd szórjunk rá földet. Az egres mellé tegyünk egy karót is és kössük hozzá a bokrot az ágak elágazása alatt. Amennyiben több egres bokrot ültetünk egymás mellé akkor más tamász konstrukciót is alkalmazhatunk, mint pl. a szőlő esetében is. 

Első tavasszal jól meg kell metszeni az egrest. Általában kettő vagy három rügyre szokták visszametszeni. A későbbiekben pár fő ágat és az azokon lévő oldalsó ágakat kell meghagyni. Ezzel egy szépen formált bokrot kaphatnak. Amikor már elértük a kívánt formát, akkor szüret után már csak ki kell ritkítani a koronát. 

Az egres metszése tavasszal

Amennyiben a bokornak szüksége van rá, akkor 8 - 10 év után egy fiatalító metszést is el lehet végezni. 

A tavaszi metszésről érdekes információkat tudhatnak meg a következő videóban:

Az egres szaporítása és átültetése

Az egres átültetéséhez megfelelő talajra van szükség. Átültetése nem nagyon gyakori, mivel gyökerei mélyre nőnek és az új csemete nevelése sem bonyolult. 

Gyakori téma azonban az egresek szaporítása. Több módszer is van rá! Az egyik leghatékonyabb és leggyakrabban alkalmazott módszer a zöldoltás. Ehhez egy alanyra is szükség van. Az oltást az alapján kell elvégezni, hogy milyen magas egrest szeretnénk a kertbe. 

Kb. 40 - 120 cm magasságban oltunk augusztusban. Alanyként használhatunk ribizlit. Az oltóág már nem rügyezik ki, de az alanyal együtt nő és következő évben már szépen nőni fog. 

Következőképpen:

  • Ejtsünk egy vágást az alanyon. Ez a vágás nem haladhat mélyebbre a kiválasztott ág közepénél. 
  • A vágás felületét takarnia kell az oltóvessző szélességének. Az oltóvessző az anyabokorról származó hajtás. Nem szabad beszáradnia oltás előtt, ezért éppen a feladat elvégzése előtt érdemes levágni. 
  • Az oltóvesszőt beleékeljük az alanyon ejtett vágásba. Az oltás helyét 2 - 3 hétre műanyag zacskóval fedjük le. 

 Tipp: Oltás előtt érdemes eltávolítani a tüskéket, hogy ne akadályozzák magát az oltást. 

A szaporítás egy másik módja a fás ágak gyökereztetése. Sokkal hatékonyabb a gyökerezés, ha az ágat először speciális oldatba mártjuk. A szaporítás további módjai között megemlíthetjük a bujtatást és a feltöltést. Ezeket azonban inkább csak a tapasztalt kertészeknek ajánljuk!

A megfelelő növekedés, fejlődés és terméshozam miatt érdemes trágyázni az egrest. Évente egyszer, tavasszal, még virágzás előtt ajánlott elvégezni ezt a feladatot. Így nem fognak lehullani a virágok, mégis támogatva lesznek a termések. Több fajta készítménnyel is találkozhatnak. Ügylni kell arra is, hogy elegendő kálium jusson a növény számára. Az olyan organikus trágyákat, mint pl. a lótrágya 3 - 4 évente egyszer ajánlott használni. 

Az egres betegségei és gyakori kártevői

Ahogy más növényeket, úgy az egrest is különféle kártevők támadhatják meg. A leggyakoribb a lisztharmat. A legjobb trükk, ha egy olyan egrest vásárolnak, ami már eleve ellenálló ezzel a betegséggel szemben. Amennyiben az egrest mégis megtámadja a lisztharmat, akkor gyorsan felismerhetik a jellegzetes jelek alapján - a leveleken fehér bevonatot képez. Ez a betegség a termésre is negatív hatással van, a gyümölcsök ízetlenek lesznek tőle és jellegzetes barna foltok is megjelenhetnek rajtuk. 

 Lisztharmat az egres termésein

A lisztharmat ellen permetezéssel lehet védekezni, amit tavasz előtt kell elvégezni. A legjobb az Árbolor, a Nitrosan vagy az Oleokament. Ezeket ajánlott megelőzésként használni, mivel egyéb vírusok, lárvák, férgek és cikádák ellen is védelmet nyújtanak. Az egres betegségei azonban nem érnek véget a lisztharmattal! Az egész bokrot képes megtámadni és elfogyasztani a pöszmétearaszoló lepke hernyója. Kinézete zöld és kb. 15 mm hosszú. Ellenük általában Metation E 50-al szoktak védekezni. 

Az egres ára és árusítása

Egrest sok kertészetben lehet vásárolni. Érdemes olyat választnai, ami ellenálló a lisztharmattal szemben. Akár webáruházban is megvásárolható! Az egres ára nagyon eltérő lehet a fajtól és a minőségtől függően - egy bokorért kb. 1700 - 3500 forintot kell fizetni. 

Ez egres gyógyhatása is ismert! E, C és B vitamint tartalmaz. Ezen kívül káliumban, vasban és magnéziumban is gazdag. Tisztítja a szervezetet, gyorsítja az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet. A szépségápolást illetően arcmaszkként szokták használni ráncok ellen. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 06.08.2021
A cikk értékelése:
(88.4%)

További cikkek a kategóriában:

A bazsarózsa gondozásaA bazsarózsa gondozása

A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!A muskátli téliesítése - tartsák magukat a bevált tippekhez és trükkökhöz!

A muskátli nem igényel nagymértékű gondozást, de mivel érzékeny a hidegre, ezért fontos, hogy megfelelően téliesítve legyen a hűvösebb hónapokban. 

Hogyan gondozzuk a tulipánokat a kertben vagy a virágcserépben?Hogyan gondozzuk a tulipánokat a kertben vagy a virágcserépben?

A világon több, mint 100 - 150 fajta tulipán létezik, amelyek főleg formában, színben és magasságban térnek el. Kínából erednek, de ma már az egész világon népszerűek. Napjainkban a...