Hogyan szabaduljunk meg a penésztől a falakon?

Nagyon gyakran megjelenik otthonunk falain, a sarkakban vagy az ablak mellett, ahol tökéletes a körülmény a penész számára. Sok kellemetlenséget okozhat, az esztétikaitól egészen az egészségügyi problémákig. 

Penész a falon

Penész a falon, forrás: www.podrezavaniemuriva.sk

A penész toxinokat tartalmaz, melyek allergiát, ill. egyéb problémákat is okozhatnak. Pontosan ezért nem szabad alábecsülni, főleg ha kisgyermekük van! 

A penész kialakulásának okai és a megelőzés

A penész kialakulásának leggyakoribb oka a hőhidak rossz elhelyezése a ház építése során. A fal így nedvessé válik, a penész elszaporodik és a levegőbe kerül. A legegjobb, ha a falak megfelelően le vannak hőszigetelve, így megelőzhetjük ezt a problémát. 

A penész kialakulásának másik oka a rossz nedvesség elvezetés lehet. Ezt a nem megfelelő szigetelés, ill.  a nedvesség nem elegendő csökkentése fűtéssel és szellőztetéssel okozhatja. 

Nedves fal

Nedves fal, forrás: www.podrezavaniemuriva.sk

Ideális, ha naponta többször intenzítven szellőztetünk. Csak így tüntethetjük el a nedvességet és frissíthetjük a levegőt. Ajánlott nyitva hagyni az ajtókat a szobák között, hogy a levegő akadály nélkül áramolhasson. Megelőzésként szolgál a rendszeres fűtés és a por eltávolítása. 

A penész fajtái 

  1. Kis méretű penész a sarkakban 

Ez a típus arról ismerhető fel, hogy viszonylag kis méretű és nincs szaga. Penész elleni szert alkalmazhatunk ellene, melyet közvetlenül a penészre kell fújni és kb. 3 órán át hagyni kell hatni. Az idő letelte után ronggyal le kell törölni és fel kell vinni még egy réteget, mely főként megelőzésként szolgál. 

  1. Kiterjedt penész több helyen 

Ez a penész típus nagyobb terültetet fed le, ill. több helyen is megjelenik. Erre a penészre dezinfikáló szereket használhatunk (úgy járunk el, mint az előző esetben). Annak érdekében, hogy megelőzzük a penész kiújulását, használjunk penész elleni falfestéket, mely fungicidet tartalmaz. E két termék közös használata hosszan tartó védelmet nyújt a penész ellen. 

Penész a falon és a padlón

Penész a falon és a padlón, forrás: www.podrezavaniemuriva.sk

  1. Nagyobb, kiterjedt, agresszív penész 

Akkor alakul ki, ha magas a nedvességtartalom a házban, nem megfelelően szellőztetünk, fűtünk. A szakemberek a két fázisú Bioni System használatát javasolják, mely különösen hosszan tartó eredményt biztosít. 

Házi praktikák a penész ellen

  1. Ecet

Kitűnően harcol a penész ellen, hiszen képes eltávolítani a penész 82%-t, ill. a baktáriumok 99%-t. A desztillált fehér ecetet tegyék spriccelőbe, majd vigyék fel a penész felületére. Hagyják hatni kb. 1 órát, majd egy nedves ronggyal töröljék le!

  1. Hidrogén-peroxid

1:1:1 arányban keverjenek össze szódabikarbónát, ecetet és hidrogén-peroxidot. Ebben az esetben is használjanak spriccelőt, fújják be a penészt és hagyják hatni 15 percig. Ez után a penészt töröljék le ronggyal. 

  1. Teafaolaj

Keverjenek össze 2 teáskanál teafaolajat és 2 - 3 dl vizet. A keveréket töltsék spriccelőbe, majd rázzák össze. Mivel az olaj nem keveredik könnyen, ezért egy kis szappant is hozzáadhatnak a keverékhez. Fújják le a penészt, majd hagyják megszáradni. Ajánlott pár napig rajtahagyni a szert, csak ez után töröljék le. 

A penész eltávolítása és az okok 

A penész eltávolítása sok időt és pénzt igényel. Megszabadulhatunk tőle penész elleni készítmények segítségével, melyek klórt is tartalmaznak, aldehiddel, alkohollal vagy savakkal. A készítmény kiválasztásakor figyelembe kell venni a penész típusát is, ill. kialakulásának helyét. Annak érdekében, hogy véglegesen megszabaduljunk a penésztől, az eredeti okot kell felismerni és eliminálni! 

Ha a falak felső része nedvesedik, akkor általában a hőhidakkal van probléma. Ilyenkor a szigetelés lehet a legjobb megoldás! A hőhidakat esetleg más módon, pl. speciális bevonattal is eltüntethetjük. 

Amennyiben a falak aulról nedvesednek, akkor a falak alávágása ajánlott. Speciális kémiai anyagokat is alkalmazhatunk közvetlenül a falra, melyek meggátolják, hogy a falak felszívják a vizet. Elég belefúrni a falba és a lyukakba engedni a speciális készítményt. Az majd a falban szétterjed, kristályokat alakít ki és meggátolja a víz felszívódását. Tökéletesen működik. Ez egy gyors, de pénzügyileg megterhelő megoldás! 

A fal utólagos vízszigetelése

A fal utólagos vízszigetelése, alávágása, forrás: www.podrezavaniemuriva.sk

A fal alávágásánál nagyon fontos, hogy tapasztalt, megbízható céget válasszunk. Ellenkező esetben több kárt csinálhatnak, mint hasznot! 

Penész a fal fa részein 

Az építkezéseken gyakran megjelenik a fa is. Használhatjuk akár burkolatként, akár konstrukcióként. A fát viszont gyakran megtámadja a penész! Leggyakrabban a könnyező házipenész. Ez a penész a fa belsejében kezdődik, majd fokozatosan megjelenik a felszínen is. A kezdetekben fehér pöttyök formájában, majd pókhálós penész formájában jelenik meg. Később szürkésfehér hártyát alkot, mely a papírra emlékeztet. A végső stádiumban változik a méret és a forma. 

Ebben az esetben, ha a házipenész már előrehaladott stádiumban van, akkor muszáj kiégetnünk a fát, mivel ezt a játszmát már rögtön az elején elveszítettük. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.07.2019
A cikk értékelése:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet? Hogyan tisztítsuk a mosogatógépet?

Ne becsüljék alá a mosogatógép tisztításának fontosságát, mert ezért egy berendezés sem lesz hálás! Egészen egyszerűen lehet tisztítani őket! Cikkünkből megtudhatják, hogyan! 

Hogyan tisztítsuk meg az edényt az odaégett szennyeződésektől? Hogyan tisztítsuk meg az edényt az odaégett szennyeződésektől?

Felejtsék el a hosszú órákat, amiket az odaégett ételmaradékok eltávolításával töltenek. Olvassák el cikkünket, melyben kitűnő megoldásoka találhatnak erre a problémára, így rengeteg...

Hogyan szabaduljunk meg a galamboktól a háztetőn és az erkélyen? Hogyan szabaduljunk meg a galamboktól a háztetőn és az erkélyen?

Amennyiben már megpróbálták elűzni a galambokat öreg CD-k vagy alufólia segítségével, akkor valószínűleg rájöttek, hogy ez egy sikertelen módszer (legalábbis nekünk nem vált be). Hogyan...