Hogyan szabaduljunk meg a penésztől a falakon?

Nagyon gyakran megjelenik otthonunk falain, a sarkakban vagy az ablak mellett, ahol tökéletes a körülmény a penész számára. Sok kellemetlenséget okozhat, az esztétikaitól egészen az egészségügyi problémákig. 

Penész a falon

Penész a falon, forrás: www.podrezavaniemuriva.sk

A penész toxinokat tartalmaz, melyek allergiát, ill. egyéb problémákat is okozhatnak. Pontosan ezért nem szabad alábecsülni, főleg ha kisgyermekük van! 

A penész kialakulásának okai és a megelőzés

A penész kialakulásának leggyakoribb oka a hőhidak rossz elhelyezése a ház építése során. A fal így nedvessé válik, a penész elszaporodik és a levegőbe kerül. A legegjobb, ha a falak megfelelően le vannak hőszigetelve, így megelőzhetjük ezt a problémát. 

A penész kialakulásának másik oka a rossz nedvesség elvezetés lehet. Ezt a nem megfelelő szigetelés, ill.  a nedvesség nem elegendő csökkentése fűtéssel és szellőztetéssel okozhatja. 

Nedves fal

Nedves fal, forrás: www.podrezavaniemuriva.sk

Ideális, ha naponta többször intenzítven szellőztetünk. Csak így tüntethetjük el a nedvességet és frissíthetjük a levegőt. Ajánlott nyitva hagyni az ajtókat a szobák között, hogy a levegő akadály nélkül áramolhasson. Megelőzésként szolgál a rendszeres fűtés és a por eltávolítása. 

A penész fajtái 

  1. Kis méretű penész a sarkakban 

Ez a típus arról ismerhető fel, hogy viszonylag kis méretű és nincs szaga. Penész elleni szert alkalmazhatunk ellene, melyet közvetlenül a penészre kell fújni és kb. 3 órán át hagyni kell hatni. Az idő letelte után ronggyal le kell törölni és fel kell vinni még egy réteget, mely főként megelőzésként szolgál. 

  1. Kiterjedt penész több helyen 

Ez a penész típus nagyobb terültetet fed le, ill. több helyen is megjelenik. Erre a penészre dezinfikáló szereket használhatunk (úgy járunk el, mint az előző esetben). Annak érdekében, hogy megelőzzük a penész kiújulását, használjunk penész elleni falfestéket, mely fungicidet tartalmaz. E két termék közös használata hosszan tartó védelmet nyújt a penész ellen. 

Penész a falon és a padlón

Penész a falon és a padlón, forrás: www.podrezavaniemuriva.sk

  1. Nagyobb, kiterjedt, agresszív penész 

Akkor alakul ki, ha magas a nedvességtartalom a házban, nem megfelelően szellőztetünk, fűtünk. A szakemberek a két fázisú Bioni System használatát javasolják, mely különösen hosszan tartó eredményt biztosít. 

Házi praktikák a penész ellen

  1. Ecet

Kitűnően harcol a penész ellen, hiszen képes eltávolítani a penész 82%-t, ill. a baktáriumok 99%-t. A desztillált fehér ecetet tegyék spriccelőbe, majd vigyék fel a penész felületére. Hagyják hatni kb. 1 órát, majd egy nedves ronggyal töröljék le!

  1. Hidrogén-peroxid

1:1:1 arányban keverjenek össze szódabikarbónát, ecetet és hidrogén-peroxidot. Ebben az esetben is használjanak spriccelőt, fújják be a penészt és hagyják hatni 15 percig. Ez után a penészt töröljék le ronggyal. 

  1. Teafaolaj

Keverjenek össze 2 teáskanál teafaolajat és 2 - 3 dl vizet. A keveréket töltsék spriccelőbe, majd rázzák össze. Mivel az olaj nem keveredik könnyen, ezért egy kis szappant is hozzáadhatnak a keverékhez. Fújják le a penészt, majd hagyják megszáradni. Ajánlott pár napig rajtahagyni a szert, csak ez után töröljék le. 

A penész eltávolítása és az okok 

A penész eltávolítása sok időt és pénzt igényel. Megszabadulhatunk tőle penész elleni készítmények segítségével, melyek klórt is tartalmaznak, aldehiddel, alkohollal vagy savakkal. A készítmény kiválasztásakor figyelembe kell venni a penész típusát is, ill. kialakulásának helyét. Annak érdekében, hogy véglegesen megszabaduljunk a penésztől, az eredeti okot kell felismerni és eliminálni! 

Ha a falak felső része nedvesedik, akkor általában a hőhidakkal van probléma. Ilyenkor a szigetelés lehet a legjobb megoldás! A hőhidakat esetleg más módon, pl. speciális bevonattal is eltüntethetjük. 

Amennyiben a falak aulról nedvesednek, akkor a falak alávágása ajánlott. Speciális kémiai anyagokat is alkalmazhatunk közvetlenül a falra, melyek meggátolják, hogy a falak felszívják a vizet. Elég belefúrni a falba és a lyukakba engedni a speciális készítményt. Az majd a falban szétterjed, kristályokat alakít ki és meggátolja a víz felszívódását. Tökéletesen működik. Ez egy gyors, de pénzügyileg megterhelő megoldás! 

A fal utólagos vízszigetelése

A fal utólagos vízszigetelése, alávágása, forrás: www.podrezavaniemuriva.sk

A fal alávágásánál nagyon fontos, hogy tapasztalt, megbízható céget válasszunk. Ellenkező esetben több kárt csinálhatnak, mint hasznot! 

Penész a fal fa részein 

Az építkezéseken gyakran megjelenik a fa is. Használhatjuk akár burkolatként, akár konstrukcióként. A fát viszont gyakran megtámadja a penész! Leggyakrabban a könnyező házipenész. Ez a penész a fa belsejében kezdődik, majd fokozatosan megjelenik a felszínen is. A kezdetekben fehér pöttyök formájában, majd pókhálós penész formájában jelenik meg. Később szürkésfehér hártyát alkot, mely a papírra emlékeztet. A végső stádiumban változik a méret és a forma. 

Ebben az esetben, ha a házipenész már előrehaladott stádiumban van, akkor muszáj kiégetnünk a fát, mivel ezt a játszmát már rögtön az elején elveszítettük. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 04.07.2019
A cikk értékelése:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?

Tudják, hogy mi az a szú, mi mindenre képes és hogyan kell tőle megszabadulni? Mai cikkünkből minden fontosat megtudhatnak róla és azt is eláruljuk, hogyan szabadulhatnak meg tőle! 

Hogyan ragasszunk tükröt a falra?Hogyan ragasszunk tükröt a falra?

Az egyik leggyakrabban falra ragasztott tárgy manapság a tükör. Hogyan végezhetjük el ezt a feladatot sikeresen? Cikkünkből megtudhatnak minden fontos információt és azt is, hogyan...

Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?

Ezt a problémát nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni, csak tudni kell, hogyan. Van az Önök számára pár tippünk, melyeknek köszönhetően örökre megszabadulhatnak a bűztől.