Hogyan szabaduljunk meg a nyuszttól? A nyuszt elleni spray segíthet!

A vakondok, patkányok, egerek vagy egyéb rágcsálók ezzel a kis csalafinta állattal szemben semmiségnek számítanak. Ha összetűzésbe kerültek egy nyuszttall, akkor kemény küzdelemre számíthatnak, de soha ne adják fel!

Nyuszt - nem egy háztartást fenyeget

Mivel már a 21. században élünk, így több módszer is van arra hogyan szabuljunk meg a nyusztoktól. Először mindenképpen deifiniálnunk kell, mi is az a nyuszt! 

Nyuszt – Martes martes

A nyuszt egy húsevő állat a menyétfélék családjából. Elsődlegesen Közép-Európa területein fordul elő. Általában zöld, erdős területeken tartózkodik. Szlovákia területén a nyusztok előfordulása csökken, de még így is megnehezíthetik életünket! A nyuszt kb. 50 cm hosszú. Jellegzetessége a hosszú, lompos farok. Színe főként sötétbarna, a hasi tájékon sárgás folttal. 

Lényegében semmi mással nem lehet összetéveszteni, tehát ha valami fut az alagsorban, a pincében vagy beköltözött az autóba, akkor nagy valószínűséggel erről az állatról van szó. Tápláléka nagyon sokszínű. Megeszi a gyümölcsöt is, de inkább egerekre, nyulakra, mókusokra, madárfiókákra, tojásokra vadászik. A baromfit sem veti meg! 

A nyuszt egy nagyon ügyes állat

A nyuszt nagyon fürge és ügyes. Könnyedén mászik fát, a tetőn is magabiztos és még a vízben is jól mozog. Napközben a nyuszt általában pihen. Főleg éjszaka aktív! Prédáját általában kiszagolja vagy egyszerűen elkapja azt, ami az útjába kerül. Prédáját magával viszi búvóhelyére. Erdő esetében fákon, gödörben vagy odúban rejtőzik. A házak esetében a padláson, autóban vagy alagsorban keres menedéket. 

Már ismerik a nyusztot. Na de hogyan szabaduljanak meg tőle? Hogyan állítsanak neki csapdát? Ezt is megtudhatják cikkünkből! 

 

Spray nyusztok ellen

Ez a legegyszerűbb módszer, ha nyusztokkal van dolgunk. A spray a nyuszt számára taszító, kellemetlen szagot áraszt. Használhatják a padláson, autóban vagy a pincében. Elég befújni vele azokat a helyeket, ahol a nyuszt jár. 

Hagopur - ez egyik legjobb spray a menyétfélék ellen

Egy ilyen spray ára 1500 - 4700 Ft körül van. Ezek a készítmények rendkívül hatékonyak, viszont előrehaladottabb fázisban már nem olyan effektívek! A nyusztok elleni sprayt rögtön a kezdetekkor kell használni, amikor gyanút fognak, hogy nyuszt lehet a környéken. 

Méreg a nyusztok ellen

Léteznek olyan mérgek, melyek elfogyasztása után pár órával a nyuszt már el is pusztul. Nagyon hatásos a Vigonez nevezetű méreg, melyet Lengyelországból elhet beszerezni. Ára kb. 900 Ft és a hatás nem marad el! 

Elektromos risztó a nyusztok ellen

A riasztó nagy segítség lehet, főleg az autókban. A berendezést csatlakoztatni kell az elektromos hálózatra. Ezt követően ultrahangon bocsát ki, melyet az ember nem érzékel, de a nyuszt igen. Beszerelése nem nagy tudomány, de akár szakember segítségét is kérhetik!

Elektromos riasztó nyusztok ellen

A risztók ára nagyon különbözik. Találhatnak olcsóbb, 4 700 Ft körüli berendezéseket, de természetesen drágább, nagyobb teljesíményű modelleket is! Kedvelt márka a Kemo és a Deramax. Érzékelős riasztókat is vásárolhatnak, melyek akkor bocsátanak ki ultrahangot, ha a helyiségben mozgást érzékelnek. Ezeket elemes formában is megtalálják, így nem kell elektromos hálózatra csatlakoztatni őket. Ez a módzser rendkívül hatékony! 

Csapdák nyusztok ellen

A nyusztok elleni csapdának kicsit igényesebbnek kell lennie, mint az apró rágcsálók esetében. A csapdán kívül természetesen valami csali is kell. A nyuszt nem válogatós, tehát bármit tesznek a csapdába, meg fogja enni. Hús, péksütemény, gyümölcs vagy tojás. 

Ilyen csapdák segítségével eltávolíthatják a nyusztot a padlásról vagy a pincéből. Általában 8 - 15 ezer Ft körül vásárolhatunk meg egy mechanikus csapdát. 

Alternatív megoldások

A nyuszt esetében általában sem a macska, sem a kutya nem segíthet. A kutya esetleg elkaphatja, de kicsi rá a valószínűség. A macska általában jobban megijed mint a nyuszt. Praktikus házi tipp az ecet használata. Akkor jó, ha nem szeretnének sprayre költeni. Áztassanak ecetbe egy darab szövetet és tegyék a padlásra vagy az autóba. Valószínűleg a szag elriasztja a nyusztot. 

Néhány esetben WC illatosítót vagy fertőtlenítőt is használhatnak. Helyezzék arra a helyre, ahol a nyuszt meg szokott jelenni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.06.2019
A cikk értékelése:
(84%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?Mit tegyünk a fába vagy gerendába költözött szúval?

Tudják, hogy mi az a szú, mi mindenre képes és hogyan kell tőle megszabadulni? Mai cikkünkből minden fontosat megtudhatnak róla és azt is eláruljuk, hogyan szabadulhatnak meg tőle! 

Hogyan ragasszunk tükröt a falra?Hogyan ragasszunk tükröt a falra?

Az egyik leggyakrabban falra ragasztott tárgy manapság a tükör. Hogyan végezhetjük el ezt a feladatot sikeresen? Cikkünkből megtudhatnak minden fontos információt és azt is, hogyan...

Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?Hogyan űzzük el a bűzt a mosó- vagy mosogatógépből?

Ezt a problémát nagyon egyszerűen meg lehet szüntetni, csak tudni kell, hogyan. Van az Önök számára pár tippünk, melyeknek köszönhetően örökre megszabadulhatnak a bűztől.