Hogyan szabaduljunk meg a nyuszttól? A nyuszt elleni spray segíthet!

A vakondok, patkányok, egerek vagy egyéb rágcsálók ezzel a kis csalafinta állattal szemben semmiségnek számítanak. Ha összetűzésbe kerültek egy nyuszttall, akkor kemény küzdelemre számíthatnak, de soha ne adják fel!

Nyuszt - nem egy háztartást fenyeget

Mivel már a 21. században élünk, így több módszer is van arra hogyan szabuljunk meg a nyusztoktól. Először mindenképpen deifiniálnunk kell, mi is az a nyuszt! 

Nyuszt – Martes martes

A nyuszt egy húsevő állat a menyétfélék családjából. Elsődlegesen Közép-Európa területein fordul elő. Általában zöld, erdős területeken tartózkodik. Szlovákia területén a nyusztok előfordulása csökken, de még így is megnehezíthetik életünket! A nyuszt kb. 50 cm hosszú. Jellegzetessége a hosszú, lompos farok. Színe főként sötétbarna, a hasi tájékon sárgás folttal. 

Lényegében semmi mással nem lehet összetéveszteni, tehát ha valami fut az alagsorban, a pincében vagy beköltözött az autóba, akkor nagy valószínűséggel erről az állatról van szó. Tápláléka nagyon sokszínű. Megeszi a gyümölcsöt is, de inkább egerekre, nyulakra, mókusokra, madárfiókákra, tojásokra vadászik. A baromfit sem veti meg! 

A nyuszt egy nagyon ügyes állat

A nyuszt nagyon fürge és ügyes. Könnyedén mászik fát, a tetőn is magabiztos és még a vízben is jól mozog. Napközben a nyuszt általában pihen. Főleg éjszaka aktív! Prédáját általában kiszagolja vagy egyszerűen elkapja azt, ami az útjába kerül. Prédáját magával viszi búvóhelyére. Erdő esetében fákon, gödörben vagy odúban rejtőzik. A házak esetében a padláson, autóban vagy alagsorban keres menedéket. 

Már ismerik a nyusztot. Na de hogyan szabaduljanak meg tőle? Hogyan állítsanak neki csapdát? Ezt is megtudhatják cikkünkből! 

 

Spray nyusztok ellen

Ez a legegyszerűbb módszer, ha nyusztokkal van dolgunk. A spray a nyuszt számára taszító, kellemetlen szagot áraszt. Használhatják a padláson, autóban vagy a pincében. Elég befújni vele azokat a helyeket, ahol a nyuszt jár. 

Hagopur - ez egyik legjobb spray a menyétfélék ellen

Egy ilyen spray ára 1500 - 4700 Ft körül van. Ezek a készítmények rendkívül hatékonyak, viszont előrehaladottabb fázisban már nem olyan effektívek! A nyusztok elleni sprayt rögtön a kezdetekkor kell használni, amikor gyanút fognak, hogy nyuszt lehet a környéken. 

Méreg a nyusztok ellen

Léteznek olyan mérgek, melyek elfogyasztása után pár órával a nyuszt már el is pusztul. Nagyon hatásos a Vigonez nevezetű méreg, melyet Lengyelországból elhet beszerezni. Ára kb. 900 Ft és a hatás nem marad el! 

Elektromos risztó a nyusztok ellen

A riasztó nagy segítség lehet, főleg az autókban. A berendezést csatlakoztatni kell az elektromos hálózatra. Ezt követően ultrahangon bocsát ki, melyet az ember nem érzékel, de a nyuszt igen. Beszerelése nem nagy tudomány, de akár szakember segítségét is kérhetik!

Elektromos riasztó nyusztok ellen

A risztók ára nagyon különbözik. Találhatnak olcsóbb, 4 700 Ft körüli berendezéseket, de természetesen drágább, nagyobb teljesíményű modelleket is! Kedvelt márka a Kemo és a Deramax. Érzékelős riasztókat is vásárolhatnak, melyek akkor bocsátanak ki ultrahangot, ha a helyiségben mozgást érzékelnek. Ezeket elemes formában is megtalálják, így nem kell elektromos hálózatra csatlakoztatni őket. Ez a módzser rendkívül hatékony! 

Csapdák nyusztok ellen

A nyusztok elleni csapdának kicsit igényesebbnek kell lennie, mint az apró rágcsálók esetében. A csapdán kívül természetesen valami csali is kell. A nyuszt nem válogatós, tehát bármit tesznek a csapdába, meg fogja enni. Hús, péksütemény, gyümölcs vagy tojás. 

Ilyen csapdák segítségével eltávolíthatják a nyusztot a padlásról vagy a pincéből. Általában 8 - 15 ezer Ft körül vásárolhatunk meg egy mechanikus csapdát. 

Alternatív megoldások

A nyuszt esetében általában sem a macska, sem a kutya nem segíthet. A kutya esetleg elkaphatja, de kicsi rá a valószínűség. A macska általában jobban megijed mint a nyuszt. Praktikus házi tipp az ecet használata. Akkor jó, ha nem szeretnének sprayre költeni. Áztassanak ecetbe egy darab szövetet és tegyék a padlásra vagy az autóba. Valószínűleg a szag elriasztja a nyusztot. 

Néhány esetben WC illatosítót vagy fertőtlenítőt is használhatnak. Helyezzék arra a helyre, ahol a nyuszt meg szokott jelenni. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 07.06.2019
A cikk értékelése:
(84%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan? Hogyan rendezzük be az otthoni edzőtermet olcsón és praktikusan?

Egy otthoni edzőterem olyan megoldás, amely minden kifogástól megszabadít! Segítünk berendezni az otthoni edzőtermet úgy, hogy tökéletesen ellássa a funkióját és ne eméssze fel az összes...

Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből? Hogyan távolítsuk el a vízkövet a wc-ből?

Melyek a leghatékonyabb készítmények a vízkő eltávolítására? Létezik természetbarát megoldás is? WC tisztítás Coca-Colával? Minden alternatívát és sok mást megtudhatnak cikkünkből! 

Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben? Hogyan szabaduljunk meg a gyomtól a kertben?

A fűben növő gaz eltávolítása egy rémálom mindenki számára! Ezért tőlünk megtudhatják, hogyan írthatnak ki akár olyan gyomokat is, mint a tarackbúza.