Hogyan gondozzuk, ültessük át és szaporítsuk a könnyezőpálmát?

A könnyezőpálmák a a trópusi tájakról kerültek hozzánk és főleg annak köszönhetik népszerűségüket, hogy leveleik rengeteg érdekes formát ölthetnek, így bármilyen helyiség díszeként szolgálhatnak. 

A könnyezőpálma gondozása

Ezen kívül gondozásuk is nagyon egyszerű, tehát a laikusok is megbirkóznak vele. 

A könnyezőpálma (filodendron) rövid bemutatása

Ahogy azt már említettük, a filodendron nem csak cserépben, de a trópusi tájakon is szeret. Ilyenek Afrika és Ázsia területei. Történelmük, eredetük és fejlődésük miatt nyerték el tipikus kinézetüket, amellyel egzotikus hangulatot tudnak teremteni. Mai cikkünkben a könnyezőpálmával, mint szobanövénnyel fogunk foglalkozni, de összességében rengeteg faja létezik - min pl. a kúszó filodendronok.

A hely kiválasztásánál ügyeljenek a hőmérsékletre, a fényre és a levegő minőségére

A filodendron helyének kiválasztásakor a helyiségben lévő hőmérsékletet, a fény intenzitását és a levegő minőségét is figyelembe kell venni. A nyári hónapok alatt 21 - 25°C - ra van szüksége, szóval a klasszikus szobahőmérsékletet kedveli. 

Télen 10°C-al hűvösebbre van szüksége, tehát  13 - 18°C között kellene tartani, de ez a konkrét típustól is függ! A kényesebb fajták a 15°C feletti hőméréskletet részesítik előnyben. A hidegebb közegre főleg a gyökerek érzékenyek, ezért érdemes a cserepet egy kicsit leszigetelni (pl. poliészterrel). Fontos az is, hogy megelőzzék a hirtelen hőingadozást). 

A filodendron a közvetett napfényt kedveli

A könnyezőpálma a világos, napos helyeket szereti, de nem a közvetlen napsütést, ezért kerüljék az olyan ablakokat, ahová gyakran süt a nap! Amennyiben a növény elég fényhez jut, akkor érdekes formájú levelek alakulnak ki rajta, míg ha nem jut elegendő fényhez, akkor általában egyszerű formájú leveleket növeszt. Ami a levegő minőségét illeti, a filodendronnak párás levegőre van szüksége. Amennyiben a környezet túl száraz, akkor permetezzük a leveleket vízzel!

A filodendron öntözése és tápozása

Ahogy a legtöbb szobanövény esetében, a könnyezőpálmánál is nedvesen kell tartani a gyökereket. A kiadós öntözésre főleg márciustól augusztusi ügyeljünk. Ebben az időszakban ne hagyjuk kiszáradni a virágföldet, ill. hetente egyszer spricceljük le a leveleket vízzel. Télen nem olyan fontos a rendszeres öntözés. Természetesen nem szabad túlzásokba esni. Tehát ne öntözzük túl a növényt, de a teljes szárazság sem jó neki! 

A növény megfelelő fejlődésének érdekében a vegetációs időszakban tápozhatjuk, tehát tavasztól télig. Pontosabban márciustól augusztusig. Klasszikus szobanövényekre való tápoldatot használjunk! Alkalmazzuk kéthetente!

Katalógusunkból ajánljuk

A könnyezőpálma átültetése és szaporítása

A filodendront lényegében télen kívül bármikor szaporíthatják. Klasszikus otthoni körülmények között igazábol nem lesz nehéz dolguk. Használhatnak felső hajtásokat vagy levágott hajtásokat. Óvatosan távolítsák el a szükséges részt - a hajtásnak egészséges levelekkel és nedves gyökerekkel kell rendelkeznie. 

A hajtásokat áztassák gyökerezést stimuláló oldatba és tegyék egy könnyű földdel megtöltött virágcserépbe. Így kb. 4 - 6 hét (1,5 hónap) alatt ki is gyökerezik. Ebben az időszakban a 23°C az ideális hőmérséklet a növény számára. Az első három hónapban havonta egyszer tápozzák, ez után a növény készen áll az átültetésre. 

A filodendron szaporítása

A fiatal növényeket évente egyszer, tavasszal kell átültetni, míg az idősebbek esetében elég csak a föld felső részét kicserélni. Átültetéskor érdemes nagyobb cserepet használni, hogy legyen helye a növénynek a növekedésre. Válasszanak tűzeggel dúsított virágföldet. 

Betegségek, kártevők és kezelésük

Sajnos a filodendron nem csak az emberek tekintetét vonzza, de a különféle kártevőket is, mint a levéltetvek és a liszteskék. A növény leveleit ezért rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem jelentek-e meg rajta kártevők. Amennyiben igen, akkor harcolhatunk ellenük természetes receptúrákkal vagy az üzletekben kapható ellenszerekkel. 

Olvassák el cikkünket, melyből megtudhatják Hogyan harcoljanak a levéltetvek ellen. 

A növény levelei túl sok öntözés következtében elsárgulhatnak, elkezdhetnek rothadni és lehullhatnak. Erre tehát nagyon kell figyelni! A leveleket rendszeresen töröljék át ronggyal, hogy megszabaduljanak a portól. A levelek sárgulását a nem megfelelő fény vagy a tápanyagok hiánya is okozhatja. Mivel ez a növény viszonylag nagy mértű, ezért a cserépbe valamilyen támaszt is elhelyezhetnek. 

Milyen a megfelelő virágföld? 

Körvonalakban már elmítettük, hogy milyen föld ideális a könnyezőpálma számára. Nézzük hát meg részletesebben is! A filodendron kedveli a porhanyós, tápanyagban gazdag földet, amely humusszal van teli. Keverhetnek hozzá akár tőzeget, komposztot vagy homokot is. Fekete szén hozzáadásával lényegében fertőtleníthetik a nyövényt. 

A cserép aljára tegyenek kavicsokat, kövecskéket, hogy el tudjon folyni a felesleges víz. Ezzel a módzserrel megelőzhetik a gyökerek elázását. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írásaKözzétéve: 27.03.2020
A cikk értékelése:
(90.6%)

További cikkek a kategóriában:

Függőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűlegFüggőleges kert beltérben/lakásban vagy a szabadban saját kezűleg

Hogyan alakítsunk ki függőleges kertet, milyen növények felelnek meg hozzá és hová helyezzük el? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat mai cikkünkben!

Vermikulit - föld a kertbe, adagolás, árVermikulit - föld a kertbe, adagolás, ár

Mi az a vermikulit, mire használják, mikor érdemes a használatára gondolni, mi mindent tartalmaz és hogyan kell helyesen alkalmazni?

Fokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolásaFokhagyma, hagyma, vetőburgonya és egyéb magvak pácolása

Szeretne szép és ízletes zöldségeket termeszteni? A termés nem mindig olyan jó, mint amilyennek képzelte? Gyakran foltos és kártevők lepik be? Legyen elővigyázatos, és tegyen meg a...