A padló hőszigetelése öreg házban? A leggyakoribb a Styrodur (polisztirol).

A kölünböző szigetelési módok manapság már megszokottak. Amennyiben ez a részlet el van hanyagolva, akkor a rosszul leszigetelt padlón keresztül akár a beltér hőjének  20%-a is kárba veszhet. 

Tetőtéri padló szigetelése polisztirollal

A ház szigetelése nem mindig volt a megszokott tervek része, főleg azon házak esetében, melyek több, mint 40 évvel ezelőtt épültek. Amennyiben egy ilyen épület padlójának szigetelésével szeretnének foglalkozni, akkor több komplikációval és problémával is számolniuk kell! 

Valóban szükséges a padló szigetelése? 

A padló szigetelése nem feltétlenül szükséges, de mindenképpen egy fontos lépés a kényelem növelésében. A talajtól vagy a hűvös pincehelyiségtől megfelelően elszigetelt padló hozzájárul a hő megtartásához, mivel megakadályozza annak elvesztését, amely olykor a hőveszteség 25%-át is kiteheti. 

Az akusztikai hatást sem hagyhatjuk figyelmen kívül - a megfelelően leszigetelt padló csökkenti a zajok ki- és bejutását a helyiségekbe, amellyel hozzájárul a magánszféra kialakításához a házakban és lakásokban is! 

A padló szigetelése öreg házban problémás lehet

A 35 - 40 évvel ezelőtt épült házaknál elég hosszú folyamat a padló leszigetelése. Első lépésként ellenőrizni kell a falak és az alap szigetelését. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a későbbiekben nedvesség kerüljün a leszigetelt padlóhoz. 

Rosszul szigetelt fal és alap

Az alagcsövezésről és a hidroszigetelésről is gondoskodni kell a padló szigetelése előtt. Fólia használata is ajánlott, hogy a polisztirol ne kerüljön érintkezésbe a hidroszigeteléssel. Általában padló szigetelésére alkalmas polisztirolt használnak, amelynek vastagsága a ház méreteitől függ (nagy belmagasság esetében vastagabb polisztirolt is használhatunk, de általában a 10 cm-es a megszokott). 

Az új építésű házak esetében általában számolnak a talajfűtéssel

Az új építésű házak esetében a padló szigetelése sokkal egyszerűbb és kevesebb problémával jár, mivel már a projekt tervezésekor számolnak vele. Általában különféle méretű polisztirolt használnak, ami a legtöbb esetben 6 - 10 cm-es vastagságú. 

Jelenlegi megoldásnak ez kitűnő, de az egyre növekvő elvárások tekintetében a jövőben többre lesz szükség. Meg kell említeni azt a tényt is, hogy a már lerakott szigetelést nem lehet megmásítani, így a biztonság kedvéért jobb pár extra centiméterrel számolni, mint hogy később megbánjuk a döntésünket. Ezért a 15 - 20 cm-es szigetelést ajánljuk (megszokott vastagság a passzív házak esetében). 

Hogyan kell eljárni a padló szigetelésekor? 

A padló szigetelése lényegében az újabb és öregebb házak esetében is azonos, tehát független attól, hogy mikor lett az adott ház építve. A beton lapra, amely az alapot alkotja hidroszigetelés kerül. Érdemes minőségi anyagokba fektetni, mivel a szigetelést a későbbiekben már nem változtathatjuk. 

Erre a hidroszigetelésre kerül a fólia, mint középső réteg a pilisztirol és a hidroszigetelés közé. A harmadik réteg a már előbb említett polisztirol. Fontos megemlíteni, hogy nem mindegy, milyen anyagból készül! Speciális padló szigetelésre szolgáló polisztirolt kell vásárolni! A falak mentén dilatiációt kell csinálni speciális eszközökkel, melyek kimondottan erre a célra szolgálnak. A polisztirolt ez után újból le kell fedni fóliával (a dilatiáció egy részét is). Végezetül jöhet a beton bevonat, ill. talajfűtés esetében a vezetékek. 

Milyen anyag jó hőszigetelésre? 

Ahogy azt már említettük szigetelésre főként polisztirolt használnak. Nem csak fehéret, de szürkét is, melynek kitűnő hőszigetelő tulajdonságai vannak kis vastagság esetén is. A cikk címében is megemlítettük a Styrodur-t. Ez a polisztirol egy típusa, melynek jellegzetes zöldes színe van és remek hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ill. a nyomásnak is ellenáll. Ebből adódóan ez lett az egyik legkedveltebb szigetelőanyag az építőiparban. 

A különféle polisztirolok mellett a PIR lapokat is használják, amelyek tűzálló szigetelőréteget alkotnak. Ezen kívül természetes ásványgyapotot is alkalmaznak hang-, hőszigetelésre és tűzvédelemre. 

A cikk szerzője


Hozzászólás írása
Közzétéve: 19.06.2020
A cikk értékelése:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról? Hogyan távolítsuk el a pillanatragasztót bőrről, bútorról vagy textíliáról?

A pillanatragasztót akár forradalmi találmánynak is nevezhetjük, amely azonban kárt is okozhat. Leggyakrabban az összetapadt ujjak és a tárgyakon megjelenő csúnya foltok okoznak...

Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?Hogyan tároljuk a zöldségeket és a gyümölcsöket?

Amennyiben idén több termésük lett, mint amire számítottak, ezért el szeretnék rakni a megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket télre, úgy, hogy ne keletkezzen bennük nagy kár, akkor ez a...

Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb? Homokszűrő vagy papírszűrő a medencébe? Melyik a jobb?

Amennyiben szeretnének egy medencét, akkor egy megbízható szűrőrendszert is kell hozzá vásárolniuk, amely segít azt tisztán tartani. A homokszűrő vagy a papírszűrő a jobb?